När Bokmässan återvänder i sin gamla skepnad i höst blir det med enbart vegetarisk mat i de egna serveringarna. Det har fått Svenska jägareförbundet att dra sig ur mässan.
När Bokmässan återvänder i sin gamla skepnad i höst blir det med enbart vegetarisk mat i de egna serveringarna. Det har fått Svenska jägareförbundet att dra sig ur mässan. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Bokmässan blir vegetarisk – bojkottas av jägare

Ett av årets teman på Bokmässan är klimatkrisen. Därför ska all mat som säljs i mässans egna serveringar vara vegetarisk. Det har fått Svenska jägareförbundet att ställa in då de uppfattat det som ett förbud mot all köttservering. Men det stämmer inte, enligt mässan.
– De är välkomna att ta kontakt med oss igen, det är verkligen inte så att vi bannlyser kött, säger kommunikationsansvarig Maria Rogstad Norberg.

ANNONS
|

I slutet av maj gick Svenska jägareförbundet ut med beskedet att de ställer in sin medverkan på årets bokmässa. Skälet är att mässan i år valt att servera enbart vegetarisk mat, i linje med sitt klimattema. Jägareförbundet har varit utställare på mässan i många år och brukar bjuda på viltkött i sin monter.

– Vi får inte bjuda på kött och de vill inte ha föredrag om tillagning av kötträtter. Och vi jagar inte morötter. Så vi kände att vi inte passade in, säger Magnus Blomstrand som är sekreterare i Jägareförbundet Västra Götaland Väst.

I en insändare i GP ondgör sig Jaktjournalens före detta chefredaktör John Duff över beslutet: ”Viltköttet kommer från djur som är skonade från slakthusens skräckkammare. Men i år får endast smakprov av vegetariskt slag erbjudas publiken på Bokmässan! Vegetarisk mat betyder ofta importerade grönsaker och frukter. Mat från de skövlade regnskogarnas sojaodlingar och från monokulturer på andra sidan jorden. Eller mat som producerats i energikrävande växthus.”

ANNONS

Förnekas av Bokmässan

När GP ringer upp Bokmässan får vi ett annat besked.

Bokmässans egna serveringar kommer bara att ha vegetarisk mat, berättar kommunikationschefen Maria Rogstad Norberg. Det är en del av ett pågående arbete att minska mässans klimatavtryck.

Dessutom har de haft samtal med sina utställare om att göra hållbara val. Men det innebär inte ett absolut köttförbud.

– Det är inte så att vi bannlyser utställare. Vi har en stark rekommendation, sedan är det en dialog.

Rogstad Norberg vet själv inte exakt vad som sagts i samtalen med Jägareförbundet. Hon håller med om att det finns gråzoner i vad som är klimatsmart mat och inte, vilket John Duff skriver i sin insändare.

– Jag tycker att han absolut har en poäng. Vi har valt vegetarisk mat i våra serveringar, men det finns olika uppfattningar om detta.

Anser ni att svenskt vilt är hållbart?

– Jag kan för lite om det för att säga något säkert, men det är ett komplext område. Men de är välkomna att ta kontakt med oss igen, det är verkligen inte så att vi bannlyser kött. Det vi vill är att utställarna själva tänker till.

Har det blivit något slags missförstånd här mellan er och Jägareförbundet?

ANNONS

– Ja, det skulle jag nog nästan säga. De har uppfattat det här som ett förbud, men de är välkomna att höra av sig igen om de vill prata vidare. För precis som insändaren beskriver är det inte svart och vitt, säger Maria Rogstad Norberg.

Nya uppgifter för Jägareförbundet

När GP når Magnus Blomstrand blir han något ställd över Bokmässans svar. Han har själv suttit i samtal med mässans representanter och hade uppfattat att det var ett totalt köttförbud som gällde.

– Den här uppgiften kommer du med nu, det känner jag inte till. Men det var intressant, säger Magnus Blomstrand.

Än kanske inte dörren mellan Bokmässan och Jägareförbundet är stängd, trots allt.

LÄS MER:Kränkande att jägare tvingas laga vegetariskt på Bokmässan

LÄS MER:Greta Thunberg och Della Q-mannen på Bokmässan 2022

LÄS MER:Här äter kändisarna när de är i Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS