Journalisten och författaren Masha Gessen i samtal med GP:s kulturchef Björn Werner.
Journalisten och författaren Masha Gessen i samtal med GP:s kulturchef Björn Werner.

Bokmässan öppnar – GP träffar Masha Gessen

Under de kommande mässdagarna kommer GP att intervjua en rad spännande gäster. Först ut var en av Bokmässans huvudgäster: den rysk-amerikanska journalisten och författaren Masha Gessen.

ANNONS
|

Under åren har Masha Gessen profilerat sig som en av världens snabbast stigande intellektuella stjärnor. Men också som en av den ryske presidenten Vladimir Putins hårdaste kritiker. I hennes bibliografi återfinns flera skarpt formulerade böcker om Ryssland och dess president.

Exempelvis Framtiden är historia, som förra året släpptes på svenska, i översättning av Jessica Hallén. Där beskriver Masha Gessen ett dystert och korrumperat Ryssland och hur det har skapats av sin väldigt speciella historia.

LÄS MER: Knivskarp Masha Gessen visar ett låst Ryssland

I år är hon aktuell i Sverige med Ester och Ruzia : vänskap genom Hitlers krig och Stalins fred. Boken publicerades första gången 2004 och är en historia om två judiska kvinnor som kämpar för sin överlevnad. Den ena i en stad där den judiska befolkningen skickas till ghetton och koncentrationsläger. Den andra under Stalins regim. De två kvinnorna är Masha Gessens farmor och mormor.

ANNONS
Författaren och journalisten Masha Gessen besöker bokmässan i Göteborg
Författaren och journalisten Masha Gessen besöker bokmässan i Göteborg Bild: Robin Aron

LÄS MER: Masha Gessen om sex och totalitarism

Masha Gessen är född i Moskva men bosatt i New York. Hon är en åtkommande skribent i tidskriften The New Yorker. Genom åren har hon också skrivit och kämpat för HBTQ-rättigheter. På senare år har hon även riktat sin kritiska penna mot den amerikanske presidenten Donald Trump.

Samtalet med GP:s kulturchef Björn Werner kom också att handla om det politiska läget i USA, även om tyngdpunkten låg på Ryssland.

– Livserfarenheten för människor i Ryssland är hittills erfarenheten av att leva i ett totalitärt samhälle. Jag tror inte att Putin ville skapa ett totalitärt samhälle. Jag tror att hans mål var att bli rik och att bevara makten för evigt. Rent krasst ville han skapa en maffia-stat, sade Masha Gessen under intervjun.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS