Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Bojous tur att stå i centrum

Han har stått bredvid Parham, Bröderna Bennett och Skander. Nu tar göteborgaren Jonatan "Bojou" Berko steget fram och släpper egen musik.
– Det är dags.

Jonatan Berko sitter på Barabicus solstekta uteservering intill kanalen vid Esperantoplatsen. En driven Chalmersstudent i ljusa slacks och blå buttondown-skjorta, visst, men också en av Göteborgs hyllade hiphopartister som efter flera år med Bob Village (en del av The Order) och duon Överklass (en del av kollektivet SOM 031) nu tar steget fram som soloartist.

– Tanken på att göra något eget har alltid funnits där men det har liksom inte varit läge. Inte förrän nu när våra gemensamma projekt vilar, säger han och stoppar ned sina solglasögon i bröstfickan.

LÄS MER: Redo för nästa episod

Som så mycket annat här i livet handlar det om prioriteringar. Ingen har tid eller ork nog att löpa på alla bollar, och med åren har Jonatan Berko blivit bättre på att hushålla med krafterna. Men också på att välja sina strider och att fundera ett steg till innan han kastar sig in i – eller kastar ur sig– olika saker.

– Jag var hopplöst jobbig när jag var yngre. En skitunge. Många tyckte nog att jag var störig och betedde mig illa. Men alla blir vi äldre och förhoppningsvis även lite klokare.

Lyssna på tugget

Jonatan Berko pekar över axeln in mot bardisken på Barabicu. I två långa år var det hans skola.

– Jag arbetade som bartender därinne. Det var slitiga arbetstider och rätt tuffa förhållanden men också väldigt roligt. Och nyttigt. Jag lärde mig massor om det sociala spelet, att lyssna på tugget och läsa av olika människor. Dessutom träffade jag min flickvän på jobbet.

Jonatan Berkos debut-ep som kom i fredags heter "Romantikern" och handlar rätt mycket om just hans flickvän.

– Vi hade det lite skakigt i början och jag betedde mig inte så nice mot henne alla gånger. Men vi hittade tillbaka till varandra och ett par av låtarna handlar om det. Om oss.

LÄS MER: Parham en känslig stilist med lyckade låtar

Vet hon om det?

– (skratt) Ja, självklart. Nu vill hon att jag bara ska skriva låtar om henne.

Läser datateknik

När ep:n nu kommer och solokarriären rullar igång var det viktigt för Jonatan Berko att visa att han står på egna ben, att detta är hans grej, och därför ersattes artistnamnet "Berko" av "Bojou" som hans israeliske pappa kallar honom.

LÄS MER: Vic Vems starkaste kort hittills

– "Bojou banditen ... du ska plugga", brukade han säga med sin israeliska brytning.

Så blev det också. Hösten 2017 började Jonatan Berko att läsa datateknik på Chalmers Lindholmen, och sedan dess varvar han sin hiphopkarriär med högskoleplugg.

– När det är tentaperiod måste jag satsa på Chalmers, när det är lite lugnare på skolan kan jag jobba med musiken. Så måste det fungera. Jag är väldigt dålig på att bolla med olika saker samtidigt, säger Jonatan Berko.

Vänskaplig konkurrens

Men helt usel kan han inte vara. Efter två års studier vid Chalmers har han inte en enda tenta efter sig, trots en parallell och stundtals intensiv karriär som hiphopartist. Det handlar om fokusering. Och gott tålamod.

– Jag har jobbat med min debut-ep i drygt två år och är väldigt stolt över den. Men samtidigt, just nu, känns det otroligt nervöst.

LÄS MER: Parham fortsätter söka balans i livet

Under våren har Jonatan Berko turnerat med Parham och testat tre av låtarna på ep:n inför publik med vad han skulle beskriva som gott resultat.

– Det kändes väldigt bra!

Vad säger dina kompisar Parham, Skander och bröderna Bennett? Ni blir ju konkurrenter nu.

– (skratt) Det är sant. Men vi har alltid haft en vänskaplig konkurrens som pushar oss framåt. De är bara glada för min skull.

Namn: Jonatan Berko.

Född: I Dallas 1990.

Uppvuxen: I Partille. Lyssnade på Cypress Hill, Eminem, Bone Thugs N Harmony, Outkast, Looptroop.

Aktuell med: EP:n "Romantikern".

Bakgrund: Medlem i hiphopgrupperna Bob Village och Överklass.

Övrigt: Både svensk och amerikansk medborgare, mamma är svensk och pappa kommer från Israel. Läser datateknik på Chalmers Lindholmen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.