Bluesfestivalen är tillbaka i Göteborg efter två års uppehåll

Bluesen har återvänt till Göteborg. I helgen var det dags för Göteborg blues festival på Villa Belparc i Slottsskogen efter två års uppehåll. Långa solon och breda leenden mötte GP på plats.
– Vi har rest hit från Norge för detta, säger bluesfantasten Marcé Hokholt.

ANNONS

Tre festivaler gick av stapeln denna helg: den nya punkfestivalen Fragile Mountain på Hisingen, och lördagens dagsfest vid Slottskogsvallen, ”Vi som älskar 90-talet”. Men på fredagen återkom också ett kärt inslag på Villa Belparc: Bluesfestivalen som haft uppehåll under pandemin.

– Vi har rest hit bara för detta, vi har alla längtat, säger Marcé Hokholt som är här med Norges bluesförening från Oslo.

– Det är så trevlig miljö, bland de finaste områdena jag sett med vattnet så nära också, fyller väninnan Aud Reiersdal i.

Det här året har man gjort om något inne på Villa Belparcs område där bluesfestivalen brukar hålla till. Det är en mindre scen i ena änden, och en större scen i andra änden av restaurangens uteservering.

ANNONS

En av besökarna som slagit sig ned vid ett bord nära vattnet är GP-reporterns pappa Sverker Frid.

– Jag har varit på bluesfestivalen många gånger och aldrig sett så mycket sittande publik förr. Vi är mest här för Erja Lyytinen som spelar lite senare, säger han.

Aud Reiersdal (till vänster) och Marcé Hokholt har rest till Göteborg från Oslo där de är med i Norges bluesförening. De brukar komma på varje festival om de kan och är glada att den återvänt.
Aud Reiersdal (till vänster) och Marcé Hokholt har rest till Göteborg från Oslo där de är med i Norges bluesförening. De brukar komma på varje festival om de kan och är glada att den återvänt. Bild: Per Wahlberg

Blues lockar gamla som unga

På den mindre scenen sjunger kvällens första akt, Anna Sahlene blues transfusion. Det är mycket folk och trångt på sina håll, man kan antingen stå eller sitta vid restaurangens bord. Folk gungar med var man än vänder blicken. Fötter spritter under bord, och en man spelar trummor i luften.

Stämningen är helt enkelt god, och medelåldern hög. Men några yngre ansikten ger sig också till känna.

Emil Alves är här med sin pappa, Martin Andreasson.

– Det är tredje gången vi är här. Jag gillar blues, pappa har fört över den kärleken till mig. Det är grunden till så mycket annan musik och jag föll för rötterna helt enkelt. Det är kul att det är i gång i gen. Festivalen är en rolig fest, säger Emil Alves.

Din kärlek till blues har smittat sonen förstår jag?

– Ja den kom nog till mig från min pappa också från början, säger Martin Andreasson.

ANNONS
Emil Alves (till vänster) med sin pappa Martin Andreasson. Far och son brukar gå på konserter tillsammans.
Emil Alves (till vänster) med sin pappa Martin Andreasson. Far och son brukar gå på konserter tillsammans. Bild: Per Wahlberg

Roffe Wikström tar ton

Kvällens andra musiker är Roffe Wikström. Med sig på scen har han flera musiker, bland annat Bernt Andersson. Många känner nog igen Andersson som en del av bandet Nynningen. Han var ett stort namn under proggrörelsen och i kväll hörs han på klaviatur.

Wikström inleder spelningen med låtraden ”ta och kom hit” och genast börjar många att dansa. De samlas framför scenen eller sitter på läktaren bredvid, vissa äter sin middag och stampar takten samtidigt. Det här är platsen för långa solon bland de olika instrumenten. Ju längre solo, desto bredare leenden.

I publiken står Martin Hansen, medlem i Göteborgs bluesförening och en av kvällens volontärer.

– Det är helt underbart det här, att vara tillbaka, säger han och ler innan han fortsätter gunga med i musiken.

Göteborg Blues Festival

Bluesfestivalen anordnas årligen av Göteborgs Bluesförening på Villa Belparc i Slottsskogen. I år har den pågått under fredag och lördag och lockat en stor publik. Under pandemin tvingades man som så många andra festivaler till en paus.

Alla artister som spelade under helgen

Fredagen: Stefan Dafgård & Tommy Trumma, Eric Slim Zahl & the south west swingers, Eva and the blue boys, Groove city & Daria Biancardi, Erika Baier band, Kirk Fletcher band.

Lördagen: Anna Sahlene blue transfusions, Roffe Wiktström, Ebu-vinnare 2022, Miriam Mandipira & the soul family, Erja Lyytinen, Eric Gales.

Till konsertsommaren

LÄS MER:"Vi som älskar 90-talet” på Slottsskogsvallen lockar storpublik

LÄS MER:Zara Larsson skriver nya låtar och drömmer om Ullevi

LÄS MER:Summerburst startskottet för spektakulär konsertsommar

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS