I år blir femte året publiken på Way out west kan besöka Dungen – en festivalscen som vigs åt dj:s och dansmusik.
I år blir femte året publiken på Way out west kan besöka Dungen – en festivalscen som vigs åt dj:s och dansmusik. Bild: Annika Berglund

Dans i toppform

Inför Way out west tar vi en titt på musiken genre för genre – nu har turen kommit till dansmusiken. Musikstilen som det senaste decenniet tagit den breda massan med storm. På årets festival har dansen dessutom dedikerats en helt ny scen.

ANNONS
|

Det kan knappast ha undgått någon att dansmusiken blomstrar. Både över och under jord. Från vardagsrum till små dansfestivaler, klubbar och vidare till de stora EDM-scenerna. I dag bokar storfestivaler som Coachella elektroniska akter utan att blinka och mainstreamartister som Coldplay jobbar med producenter som Skrillex.

Kornél Kovács är dj och producent och har verkat i branschen i 14 år. Han ingår även i den klassiska dj-trion Studio Barnhus som spelar på årets Way out west. Att dansmusiken vandrar samma väg som rap och r’n’b och blir till en form av popmusik menar han är en naturlig utveckling som händer många subkulturer förr eller senare. Däremot är han inte lika säker på att hypade stilar som EDM kommer stanna kvar.

ANNONS

– Redan på 90-talet när Prodigy var stora pratade man om att rave skulle ta över popmusiken, sen kom andra stora vågor. På samma sätt kommer nog EDM blandas upp i något annat, säger han.

Dansmusiken är sedan långt tillbaka en global industri menar Kornél Kovács men att popfestivaler satsar på elektronisk musik ser han som något nytt.

– I Sverige finns det i dag fler utövare, större publik och en lite modigare attityd från instanser med makt och pengar. Fler företag sponsrar dansmusikevent i dag än för tio år sedan. Det är inte så längesedan Docklands orsakade moralpanik, att popfestivaler och svenska festivaler har stora dansscener är en jätterolig utveckling, säger han.

I takt med att dansmusiken spridit sig till de stora festivalscenerna tar den visuella biten allt mer plats. Under Stay out west bjuder dj-trion Studio Barnhus in till en Audiovisuell konsert.
I takt med att dansmusiken spridit sig till de stora festivalscenerna tar den visuella biten allt mer plats. Under Stay out west bjuder dj-trion Studio Barnhus in till en Audiovisuell konsert.

Under Way out west kommer Studio Barnhus för andra gången någonsin att uppföra en audiovisuell konsert. Något som eventuell kan ses som en utveckling från mörka källare och rave på fält till stora festivalscener.

– Vi kommer från en värld där vårt jobb alltid har varit att ta hand om hur det låter. Kanske har vi börjat addera visuella instrument som en reaktion på att vi oftare spelar på större festivalscener, säger Kornél Kovács. Visuella uttryck är ingen ny företeelse inom rave- och danskulturen men ofta görs det ganska slappt och är fullt av klyschor som gula smileys, så vill inte vi göra, fortsätter han.

ANNONS

Från Way out wests sida finns ingen uttalad satsning på dansmusik, att festivalen sedan 2014 har dansscenen Dungen verkar snarare vara en naturlig utveckling. Love Lagerberg som är bokare för festivalen och kurerar Dungen menar att den typen av musik är en given del av Göteborgsfestivalen.

– Vi bokar artister som vi tycker är relevanta och kul för festivalen snarare än en viss genre. Samtidigt är det en självklarhet för oss att den ska vara en del av Way out wests identitet, säger han.

Även om Love Lagerberg egentligen ogillar att prata genrer tycker han att dans är en musikform där det händer väldigt mycket i dag.

– Mycket av den här musiken befinner sig i en otroligt expansiv och spännande fas. Om jag pratar i egenskap av musikkonsument så upplever jag att det är en väldigt levande sfär där musiken fått växa och samtidigt lever ett liv i underjorden, vilket jag tror är nyttigt, säger han.

Liksom hos många andra festivaler är det på Way out west ett gediget schema som gäller för den som gillar dans och elektronisk musik. Bland de större akterna finns namn som Moodymann, Peggy Gou och Nils Frahm. Förmodligen är det också helt rätt drag i tiden att festivalens nya scen Dunge(o)n är en förlängning av just dansscenen Dungen. Med Dunge(o)n fortsätter samma koncept på Stay out west och Bananpiren efter festivalområdets stängning.

ANNONS

– Unikt med Dungen är att det drar igång direkt när dörrarna till Slottsskogen öppnas och fortsätter tills det stänger. Då har det redan börjat låta på Bananpiren, det är som en konstant pulserande amöba som aldrig blir tyst, säger Love Lagerberg.

Dunge(o)n och Studio Barnhus.

Dungen hade premiär 2014 och hittas i år som vanligt inne på Way out wests festivalområde i Slottsskogen. Nya scenen Dunge(o)n håller till på Bananpiren.

Studio Barnhus består av Kornél Kovács, Axel Boman och Petter Nordkvist. Utöver dj-trio är Studio Barnhus både en label och en omtalad studio på Barnhusgatan i Stockholm.

Studio Barnhus gör sin audiovisuella konsert på fredag 02.00 på Dunge(o)n, Bananpiren. Publiken kommer bland annat få uppleva en dansgrupp koreograferad av Lisa Janbell och liveanimationer av vj:n och animatören LeoLyxxx.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS