Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bolaget består av tre större segment. Det rör sig om Activision – som utvecklar
Bolaget består av tre större segment. Det rör sig om Activision – som utvecklar "Call of duty", Blizzard – som bland annat gör "World of warcraft", samt King – som gör mobilspelet "Candy crush". Bild: Jae C. Hong

Blizzards vd och HR-chef lämnar mitt under kris

Blizzard Entertainments vd, J Allen Brack samt företagets globala HR-chef Jesse Meschuk lämnar sina uppdrag mitt under den kris som skakar det amerikanska spelbolaget, detta rapporterar bland andra NME. Krisen började med anklagelser om sexuella trakasserier som efter en lång utredning i juli ledde fram till en stämningsansökan.

LÄS MER: World of Warcraft-skaparna stäms över återkommande trakasserier

I en stämningsansökan av Department of Fair Employment and Housing (myndigheten i Kalifornien som ska skydda människor från diskriminering och hatbrott) mot spelföretaget Blizzard, som bland annat ligger bakom ”World of Warcraft” och ”Diablo”, kan man läsa åtskilliga vittnesmål som talar om en företagskultur där kvinnliga och icke-vita anställda fått sämre lön och utsatts för trakasserier. Manliga chefer och andra anställda anklagas också för att ha spelat tv-spel och druckit sig fulla under arbetstid.

Igår stod det klart att både företagets vd J Allen Brack samt företagets globala HR-chef Jesse Meschuk avgår efter stämningen.

Enligt en granskning av Axios uppger flera anställda att just HR-avdelningarna har varit en del av den problematik som har lett till att Activision Blizzard, där Blizzard är en av tre huvudavdelningar, stämts. Flera personer vittnar till Axios om att HR-avdelningarna inte tagit anmälningar om missförhållanden på allvar.

LÄS MER: Anställda kräver förändringar efter stämning

Sedan dess har ett öppet brev från 800 anställda publicerats. I brevet kräver de förändringar och bättre arbetsvillkor, vilket i sin tur har lett till omfattande protester utanför bolagets lokaler i Kalifornien.

J Allen Brack ersätts av Jen Oneal och Mike Ybarra. Activision Blizzard uppger för Axios att man kommer att utreda alla fall av missförhållanden som kommer till bolagets kännedom.

Fakta: Activision Blizzard

TT

Amerikanska speljätten Activision Blizzard har nästan 10 000 anställda.

Bolaget består av tre större segment. Det rör sig om Activision – som utvecklar "Call of duty", Blizzard – som bland annat gör "World of warcraft", samt King – som gör mobilspelet "Candy crush".

Huvudkontoret finns i Santa Monica i Kalifornien. Bolaget har också kontor i Irvine i samma delstat, New York, Wisconsin, London, Barcelona och Stockholm.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.