Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Blå huset tvingas stänga efter 23 år

Restaurangen Blå huset vid Konstepidemin tvingas stänga efter ett tufft pandemi-år.
– Det är jättetråkigt. Vi har gråtit många tårar, säger Eva Nejman, som drivit restaurangen i 23 år tillsammans med sin man.

Efter 23 år tvingas Blå huset nu slå igen portarna, vilket Göteborg Direkt var först med att rapportera. Restaurangen som serverat lunchgäster och fungerat som festvåning har inte gett tillräckliga intäkter under pandemin.

– Lunchgästerna har försvunnit eftersom många jobbar hemifrån. Och festerna har ju ett max-antal på 4 personer. Vi har hela tiden trott att det ska komma i gång och försökt stå ut men nu gick det tyvärr inte längre, säger Eva Nejman, som håller på att städa ur lokalen tillsammans med sin man Kwon Cho när GP når henne.

Redan i mars försvann många av restaurangens gäster, men hoppet tändes när festlokalen började bokas upp igen i höstas. Men så i november, när allmänna sammankomster fick ett tak på 8 personer, gick luften ur.

– Det blev liksom dödsstöten, så i januari tog vi beslutet, säger Eva Nejman.

Letar nya aktörer som brinner för kultur

Vad som nu ska hända med lokalen är inte klart, men Konstepidemin letar nu efter en ny verksamhet till Blå huset.

– Förhoppningen är att få in en ny entreprenör som kan fortsätta utveckla verksamheten. Vi vill gärna att de ska kunna starta upp en lunchservering men också att det ska gå att ha event och liknande. Att kunna ge ett mer komplett erbjudande som gynnar Konstepidemin, säger Jesper Sundström, som är ekonomiskt ansvarig i styrelsen för föreningen.

LÄS MER: Sticky Fingers i rekonstruktion - görs om till irländsk pub

Några aktörer har redan visat intresse men vilka vill Jesper Sundström inte gå in på än. Nu ska medlemmarna först få säga sitt.

– Det ska vara något som speglar Konstepidemin och den unika plats det faktiskt är med alla ateljéer och konstnärer. Det känns jätteangeläget att hitta någon som brinner för kultur som kan driva det, säger Jesper Sundström.

LÄS MER: Göteborgs konsthall öppnar utställning som ingen kan besöka

”Som att bli av med sin familj”

Eva Nejman har ett annat jobb men hennes man Kwon Cho söker nu efter en ny tjänst inom restaurangbranschen. Det är främst gästerna de kommer sakna med att driva Blå huset.

– Är man 23 år på ett och samma ställe och har haft så många trogna gäster, det blir lite som att man blir av med sin familj, säger Eva Nejman.

– Det är jättetråkigt och vi har gråtit många tårar. Men det är ju inte bara vi som blir drabbade, alla våra leverantörer också. Det är en lång kedja och det är det som är så hemskt. Man kan inte riktigt tycka synd om sig själv heller.

LÄS MER: Sex och industriellt restavfall på Konstepidemin

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.