Cirkustomten vid Lorensbergsteatern är stadens dyraste mark, såld till Ola Serneke.
Cirkustomten vid Lorensbergsteatern är stadens dyraste mark, såld till Ola Serneke. Bild: OKK+/Sandellsandberg Arkitekter/GAJD Arkitekter

Mark Isitt: Björn Siesjös tävlingar om Göteborgs arkitektur förvirrar

Tävlingarna avlöser varandra i Göteborg. GP:s arkitekturskribent Mark Isitt ifrågasätter stadsarkitekt Björn Siesjös vurmande för att workshoppa fram stadens nya landmärken.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Klara, färdiga, rita!

Det tävlas i Göteborg. Det tävlas om att få tävla i Göteborg. Det tävlas så ofta i Göteborg att branschorganisationen Sveriges arkitekter bett stadsarkitekt Siesjö sansa sig, man hinner inte med all administration.

Så har det inte alltid varit. Innan Björn Siesjö tillträdde 2012 tävlades det nästan aldrig. Och om det tävlades tävlades det mest lokalt, alla pratade göttebåsska och pratade man inte göttebåsska kunde man lika gärna hoppa i älven. Som Peter Zumthor som bjöds in att rita på Universeum men fick en kallelse på svenska, förstod ingenting, slängde den i papperskorgen. Eller Brisac Gonzalez, vars virrvarr av transparenta kuber, som istärningarna i en G&T, vann tävlingen om Världskulturmuseet, men fick se allt reducerat till en geggig sandkaka.

ANNONS

Flera av världens ledande arkitekter har de senaste tio åren tävlat i Göteborg. Det är en makalöst positiv utveckling och helt och hållet Siesjös förtjänst och utan tvekan hans största bedrift som stadsarkitekt.

Inte så konstigt då att man börjar undra…

De senaste månaderna har tre projekt givit anledning att ifrågasätta Siesjös omdöme.

Dels är det hans vurm för workshops. Processen bakom Global Business Gate är ett exempel, skyskrapan som kommer bli en av Göteborgs mest synliga genom sin placering ute på Masthuggskajens planerade halvö. I stället för en öppen tävling med anonymt inskickade bidrag inbjöds fyra kontor att presentera sina förslag för varandra. Och sedan bedöma varandras förslag inför varandra. Som vore de konsulter snarare än konkurrenter. Ett förvirrande upplägg – ”Göteborgsmodellen” kallad – som knappast gynnar egensinnet och det konstnärliga modet.

Sedan är det exploateringsprojektet på Cirkustomten, även det framtaget genom workshops. En om möjligt ännu mer symbolisk plats, vägg i vägg med kulturinstitutionerna på Götaplatsen, granne med stadsbiblioteket och Lorensbergsteatern. Stadens dyraste tomt, såld till mannen med Karlatornet, Ola Serneke – första, andra, tredje – för 260 520 000 kronor. Men har en internationell arkitekttävling arrangerats? Icke. I stället har Serneke fått välja ut fyra kontorskonstellationer, alla svenska, och av dessa fyra har nu en givits förtroende att skissa vidare och när jag ber ”segraren” skicka över ritningsmaterialet, det som legat till grund för beslutet, får jag veta att det inte finns något material att tala om, att det är först nu det riktiga ritarbetet börjar. Endast en bild finns att tillgå. Föreställande baksidan mot parken.

ANNONS

Så välgrundat var det beslutet.

Och så avslutningsvis, det kanske mest besynnerliga initiativet: tävlingen om nya väderskydd för kollektivtrafiken. Här är det Västtrafik genom Västra Götalandsregionen som bjudit in, med stadsbyggnadskontoret som juryledamot. Dagens kurer ska bort, alla 550. Trots att de är fullt fungerande och trots att de är starkt identitetsbärande – med sina Hisingsblåa U-balkar vilandes på silvriga kapitäl är de omisskännligt göteborgska, slott och koja på samma gång.

Hur hållbar är en sådan utrensning?

Och vad är oddsen att det nya väderskyddet får samma verkshöjd som det formgivarnestorn Olle Anderson designade åt Göteborg 1990?

Klara, färdiga, gå vilse.

Läs mer av Mark Isitt:

LÄS MER:Jag vevar som Kalle Anka om Heden

LÄS MER:Skeppsbron är ett segdraget haveri

LÄS MER:Recension: ”Staden, platserna och husen – Göteborgs arkitektur 1921–2021”

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS