Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Björn Siesjö: Björn Siesjö: Bilen har fått företräde på alla andras bekostnad

Göteborgs stadsarkitekt svarar på kritiken: "Krasshet och kortsiktighet ska inte få råda i stadsbyggandet".

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Stadens silhuett ska vara modig och nytänkande

Mark Isitt skriver i GP om höga hus. Han fascineras av, och ondgör sig över de höga husen i samma andetag. Han ger också mig äran/skulden till stadens nya höghusprojekt.

LÄS MER: Har stadsarkitekt Siesjö missförstått sitt uppdrag?

Här kommer i alla fall lite fakta om hur vi jobbar:

Höga hus är en ganska liten del av det vi totalt bygger i Göteborg. Vi tillåter dem på en del platser i staden, men säger nej på många fler ställen. Vi håller på att ta fram en riktlinje för stadens silhuett, där vi beskriver detta mer i detalj.

Vi håller på att ta fram en riktlinje för stadens silhuett, där vi beskriver detta mer i detalj.

I den historiska staden tror vi inte att höga hus är en bra idé, och där de skuggar på ett olämpligt sätt, till exempel vid parker, torg eller bostäder, vill vi inte heller ha dem. När vi tillåter dem så ser vi dem gärna i kluster av flera höghus, på platser som är markörer för staden.

Vi vill att alla märkesbyggnader som byggs i staden, som är viktiga för stadsbilden på grund av sitt innehåll, sin placering, eller sin höjd, ska formas i en tävlingsprocess. När Svenska Mässan ville göra ett fjärde 90-talstorn vid Korsvägen, fick vi igång en bra tävlingsprocess tillsammans med dem för att skapa ett hotelltorn med en mera nutida arkitektur av hög klass.

LÄS MER: Se hur det ska byggas där du bor

Vi vill slippa fler dåliga exempel, som skapar bilden av Göteborg som en visionslös och skamfilad stad, för listan kan göras lång på slarvig och krass arkitektur under de gångna årtiondena i Göteborg. Denna tid har tyvärr gett oss höga som låga lågvattenmärken i stadens historia.

Listan kan göras lång på slarvig och krass arkitektur under de gångna årtiondena i Göteborg.

Så som Mark Isitt påpekar har Göteborg en historia av uttrycksfull arkitektur, och av höga hus. Sveriges då högsta bostadshus byggdes på 50-talet på Axel Dahlströms torg, man byggde samtidigt en ny stadsdel med de högsta husen på det högsta berget i Norra Guldheden. Göteborg har en historia av att våga släppa fram den nytänkande arkitekturen, med byggnader, parker och broar som vågar dra ut linjerna mot framtiden. Vi är och ska vara modiga och nytänkande.

LÄS MER: Göteborg bygger höghus istället för bra kollektivtrafik

Mark Isitt pratar om det vackra Göteborg. Ja, och nej säger jag. Den historiska staden, och en del begåvade tillskott från senare tid, är alla gånger vackra! Men om man åker upp i Läppstiftet och tittar på den omgivande staden är det en annan historia. En sårig trafikdominerad stad där människorna är på undantag, en ohållbar stad för framtiden. Att göra om detta är den viktiga uppgiften, med höga och låga hus, parker, broar, torg, stadsdelar som hänger ihop och är trevliga till fots. Man går inte till stan från Lilla Bommen så ofta, för det är ingen bra promenad. Bilen har fått företräde på alla andras bekostnad.

Jo, jag är petig med Göteborg. Jag accepterar inte att vi fortsätter bygga en stad som är så bilprioriterad att livet till fots blir otryggt och oattraktivt. Vi ska göra en stad med vackra hus, bra promenader, bra parker, plats för barn och plats för alla olika göteborgare. En stad som hänger ihop, där man kan vandra från stadsdel till stadsdel på befolkade stråk och alltid ha något intressant för ögonen, så som världens mest attraktiva städer fungerar.

LÄS MER: Följ med upp på Göteborgs högsta arbetsplats

Krasshet och kortsiktighet ska inte få råda i stadsbyggandet, för det ska hålla i hundratals år. Vi måste bygga en stad som går att lämna över till nästa generation med gott samvete. Vi måste också bygga en stad som talar till våra sinnen, och som är en bra livsmiljö för generationer av framtida göteborgare. Vi förbjuder inte höga hus i denna stad, men vi vill gärna förbjuda slarv och slentrian.

LÄS MER: Se stadsarkitektens fem "glömda" platser i Göteborg

LÄS MER: Första höghuset i Göteborgs nya skyline färdigt