Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/26

Björn Runge prisad för "The Wife"

Glenn Close vann ett av de tyngsta priserna på nattens Golden Globe-gala i Hollywood. Hon prisades för sin roll i svenske regissören Björn Runges "The wife".

En tårögd Glenn Close tog emot priset i den tunga kategorin bästa kvinnliga huvudroll för sin insats i "The wife". I och med priset, som är Closes tredje Golden Globe, spreds svensk stjärnglans över galan.

- Det är nästan overkligt. Men i dag när jag vaknade på morgonen tänkte jag: Hon kommer vinna det här. Det vågade jag ju inte säga till någon, men jag var mer nervös för hur jag skulle se ut i smokingen, säger "The wife"-regissören Björn Runge till TT från bilen på väg till en av galans efterfester.

Enligt honom var Close väldigt nervös inför galan.

- Jag tror hon blev väldigt förvånad över vinsten. Hon var i samma kategori som extremt begåvade skådespelerskor, så hon var uppriktigt nervös, säger Runge.

Även svenske Ludwig Göransson hade vinstchans i kategorin bästa originalmusik i en spelfilm, för musiken till superhjältefilmen "Black Panther". Han fick dock visa upp sina skådespelartalanger och vackert applådera kompositören Justin Hurwitz, som vann för "First man".

Säkra ramar

Golden Globe är en av årets största galor, och stjärnparaden med eleganta klänningar ville knappt ta slut innan kvällens värdpar Sandra Oh och Andy Samberg inledde galan.

De två höll sig inom relativt säkra ramar, men skämtade om såväl rasfrågor som könsroller. I en pik till Oscarsgalan konstaterade de att de var de enda två skådespelarna i Hollywood som aldrig gjort något opassande, och att de därför fick leda galan. Sedan sade de att en lycklig person i publiken skulle få äran att leda Oscarsgalan – en pik till den större galan som fortfarande inte har någon värd sedan Kevin Hart dragit sig ur.

Oh skämtade om att "Crazy rich asians" är den första Hollywoodfilmen med en asiatisk-amerikansk person i huvudrollen sedan "Ghost in the shell" och "Aloha", där Scarlett Johansson respektive Emma Stone spelade personer med asiatisk bakgrund, vilket kritiserades för så kallad whitewashing.

- Förlåt, ropade Emma Stone från publikplats.

"Tack Satan"

Trots allt lyste det igenom att Golden Globe är en betydligt mer lättsam gala än Oscarsgalan. Maya Rudolph friade till sin komikerkollega Amy Poehler i samband med att de två delade ut pris, och Christian Bale hade en något oväntad gestalt han ville tacka:

- Tack Satan, för att du inspirerat mig till hur jag ska spela den här rollen (USA:s förre vicepresident Dick Cheney), sade han när han tog emot priset som bästa manliga skådespelare i en musikal- eller komedifilm för rollen i "Vice".

Bales pris var det enda "Vice" tog hem, trots att filmen hade flest nomineringar. Vinnare blev i stället "Bohemian rhapsody" och "Green book", som vann för bästa drama respektive komedi/musikalfilm.

Filmen "Roma", en Netflixproduktion, tog hem pris för både bästa regi (mexikanske Alfonso Cuarón) och bästa icke-engelskspråkiga film.

Mer inkluderande

Att galan tagit åt sig av den senaste kritiken mot bristande inkludering i Hollywood var tydligt, med flera ickevita presentatörer och pristagare. Galan prisar även tv-serier, och tacktal där metoo-rörelsen, som svept över Hollywood märktes av.

- Du krävde allt av mig utom sex, precis som det ska vara i den här industrin, sade Patricia Clarkson när hon riktade ett tack till "Sharp objects"-regissören Jean-Marc Vallée när hon tog emot priset som bästa kvinnliga biroll i en serie, tv-serie eller tv-film.

Golden Globe-priserna röstas fram av drygt 90 medlemmar i Hollywood Foreign Press Association, filmjournalister från hela världen.

Film/TT

Fakta: Priser i natt

Film:

Bästa film, drama: "Bohemian rhapsody"

Bästa film, musikal/komedi: "Green book"

Bästa regi: Alfonso Cuarón "Roma"

Bästa kvinnliga huvudroll, drama: Glenn Close, "The wife"

Bästa manliga huvudroll, drama: Rami Malek, "Bohemian rhapsody"

Bästa kvinnliga huvudroll, musikal/komedi: Olivia Colman, "The favourite"

Bästa manliga huvudroll, musikal/komedi: Christian Bale, "Vice"

Bästa kvinnliga biroll: Regina King, "If Beale Street could talk"

Bästa manliga biroll: Mahershala Ali, "Green book"

Bästa manus: "Green book"

Bästa film, animerad: "Spider-Man: Into the spider-verse"

Bästa originalsång: "Shallow" från "A star is born"

Bästa originalmusik: Justin Hurwitz, "First man"

Bästa icke engelskspråkiga film: "Roma" (Mexiko)

Tv:

Bästa dramaserie: "The americans"

Bästa komediserie: "The Kominsky method"

Bästa miniserie eller tv-film: "The assassination of Gianni Versace: American crime story"

Bästa manliga skådespelare, musikal/komedi : Michael Douglas, "The Kominsky method"

Bästa manliga skådespelare, drama: Richard Madden, "Bodyguard"

Bästa manliga skådespelare i en miniserie: Darren Criss, "The assassination of Gianni Versace: American crime Story"

Bästa manliga skådespelare i en bilroll: Ben Whishaw, "A very english scandal"

Bästa kvinnliga skådespelare i en miniserie: Patricia Arquette, "Escape at Dannemora"

Bästa kvinnliga skådespelare, drama: Sandra Oh, "Killing Eve"

Bästa kvinnliga skådespelare, komedi: Rachel Brosnahan, "The marvelous mrs Maisel"

Bästa kvinnliga skådespelare i en biroll i en miniserie: Patricia Clarkson, "Sharp objects"

Hederspriser:

Jeff Bridges – Cecil B Demille-priset

Carol Burnett – Carol Burnett-priset (nytt pris för "en enastående insats för televisionen, framför eller bakom kameran")

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.