Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Gabriel Byström: Björn på irrvägar

För tio år sedan hade det knappast varit möjligt att tänka sig världens snällaste björn i denna propagandaskepnad. I dag är mer än vi tror till salu, skriver GP:s kulturchef Gabriel Byström.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I dag har en het debatt uppstått i sociala medier sedan det visat sig att Migrationsverket gett ut en Bamseserietidning riktad till asylsökande barn. En skribent på Helsingborgs Dagblad har läst tidningen och skriver om innehållet. Bland annat tidningens sistasida där seriens huvudperson har återvänt till släkten i sitt hemland efter att ha blivit utvisad. I hemlandet är allt frid och fröjd. Släkten är glad och modelljärnvägen finns med i bagaget. En enkel illustration av svensk migrationspolitik 2011. Om vi blundar tillräckligt målmedvetet så kanske vi kan inbilla oss att gräset är grönt överallt.

Den som undrar hur snabbt det kan gå att förlora sin trovärdighet kan sluta fundera nu. Bamses moderförlag har säkert fått furstligt betalt för att bedriva systemsmekande propaganda, även om det faktum att Bamse och Lille Skutt kommer ut som repatrieringsaktivister på äldre dar förmodligen kommer att ha en viss effekt på upplagan.

Vad gäller Migrationsverket gör myndigheten vad den kan för att verkställa de politiska beslut som fattas. Problemet är att svensk asylpolitik under lång tid varit en skamfläck. När frågorna blivit brännande har tjänstemän hukat bakom politiker som, oavsett politisk kulör, valt att titta åt ett annat håll.

När Gellert Tamas i sin djupt upprörande bok De apatiska häromåret gick igenom hur det offentliga Sverige agerat i frågan om de apatiska flyktingbarnen öppnade sig ett moras. På Migrationsverket skålade man efter lyckade avvisningar. Migrationsminister Barbro Holmberg (S) svalde utredaren Marie Hessles teser om att allt var fejkat. De apatiska barnen spelade nog teater eller också var de systematiskt drogade av föräldrarna. Därmed kunde tumskruvarna dras åt ytterligare några varv eftersom de inte led på riktigt.

Under Tobias Billströms (M) ledning har den svenska migrationspolitiken knappast lindrats. I wikileaksdokument som offentliggjordes tidigare i år visade det sig att Billström redan 2007 i hemliga överläggningar med amerikanska företrädare yttrat stor oro för att invandringsproblemet skulle ”skena okontrollerat” om det inte fanns ett regelverk för att skicka tillbaka tillståndslösa irakier. Ni känner igen retoriken från ett nytt riksdagsparti. Själv har Billström givetvis kategoriskt vägrat kommentera de aktuella uppgifterna.

Den aktuella Bamsetidningen är naturligtvis bara en detalj, samtidigt pekar den på en förändring som skett de senaste åren. För tio år sedan hade det knappast varit möjligt att tänka sig världens snällaste björn i denna propagandaskepnad. I dag är mer än vi tror till salu.