Björn Natthiko Lindeblad död

Föreläsaren och tidigare buddhistmunken Björn Natthiko Lindeblad är död. Efter flera års sjukdom i nervsjukdomen ALS valde han själv att avsluta sitt liv, berättar han i ett inlägg i sociala medier. Han ska vid tillfället ha varit omgiven av nära och kära.

ANNONS
|

År 2018 diagnostiserades Björn Natthiko Lindeblad med den obotliga nervsjukdomen ALS, som med tidens gång bryter ner kroppen. I somras fyllde han 60 år och skulle firat sin födelsedag med en stor fest, men den flyttades fram till slutet av november på grund av pandemin.

– Det var väl så att jag satt och tänkte lite på hur en begravning skulle kunna se ut, och så tänkte jag ”vad tråkigt att sitta och tänka på en begravning där jag inte är med”. Jag ville ha en fest och då tänkte jag att min 60-årsdag är ett bra svepskäl, säger Björn Natthiko Lindeblad, i en tidigare intervju med TV4.

ANNONS

”Känt som jag har levt tre liv”

Vidare i intervjun summerade han sitt liv med ett stort ”wow” och förklarade att han har fått vara med om mycket.

– På många sätt känns det som om jag har levt tre liv, på ett liv, säger han i intervjun.

Den var mitt på dagen, den 17 januari, som den tidigare buddistmunken och föreläsaren avslutade sitt liv i norra Halland, enligt ett inlägg som publicerades på sociala medier tidigt på tisdagsmorgonen.

”Jag fick som jag ville. Förlåt alla vänner för att jag behövde hålla datumet hemligt. Jag behövde freda tillfället för oss som var där”, skriver han i inlägget, och fortsätter:

”Jag är, så här några dagar innan, orimligt övertygad om att min första reaktion inför döendet kommer att vara lättnad. Att den här stackars kroppen äntligen slipper kämpa. Tack för hur du kämpat kära kropp. Nu är kampen äntligen över.”

Berör många

Många har reagerar på sociala medier efter beskedet om Björn Natthiko Lindeblads död.

”Tack för ditt liv. Tack för din visdom som du så generöst delade med dig av. Tack för din kärlek. Tack för dina ord”, skriver artisten Sarah Dawn Finer på Facebook.

”Sorgens dag” skriver Särö-vännen och sociala medier-profilen Ulrika Good helt kort på Twitter och adderar ett brustet hjärta.

ANNONS

Folkkär sommarpratare

2012 var Björn Natthiko Lindeblad lyssnarnas sommarvärd i P1 och berättade om sin väg från näringslivstopp till att tillbringa 16 år som buddistisk skogsmunk i Thailand. Efter att återvänt till Sverige och Västkusten var han en flitig föreläsare och uppmärksammades mycket i media.

2019 var han ute på den landsomfattande turnén ”Nycklar till frihet” som bland annat fyllde Draken i Göteborg. Föreställningen hölls 40 gånger i 26 olika städer och finns också filmad och upplagd på Youtube.

Han skrev också boken ”Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk” tillsammans med vännen Navid Modiri.

År 2020 sommarpratade han ytterligare en gång och berättade om ”att leva med den obotliga sjukdomen ALS, om döden och om hur samtal om den kan göra oss mer levande”.

ALS

ALS är en sjukdom som gör att armar och ben blir mer och mer förlamade. Förmågan att prata och svälja påverkas även hos många. Det går inte att bli återställd från ALS, men det finns läkemedel som lindrar några av symtomen.

ALS är en allvarlig men ovanlig sjukdom. Varje år får drygt 200 personer i Sverige sjukdomen och de flesta är mellan 50 och 70 år.

Källa: 1177

Här kan du få hjälp

Behöver du akut hjälp? Ring 112.

Självmordslinjen

Om du har tankar på att ta ditt liv, eller har någon i din närhet som du är orolig för kan du kontakta Självmordslinjen. Du kan också nå dem via deras chatt på mind.se/chatt.

Telefon: 901 01

Äldrelinjen

Förening Mind har en stödtelefon som riktar sig till dig som är 65 år eller äldre och som mår psykiskt dåligt.

Telefon: 020-22 22 33

SPES – Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd

SPES riktar sig till dig som har förlorat en närstående i suicid. Förutom att ringa så kan du också chatta mde en stödperson på spes.se/chatt.

Telefon: 020 - 18 18 00

Anhöriglinjen

Hit vänder du dig om du behöver stöd i din roll som anhörig eller närstående. Den drivs av Anhörigas riksförbund.

Telefon: 0200-23 95 00

Mail: info@anhoriglinjen.se

Bris för vuxna om barn

Om du är orolig för ett barn i din närhet kan du kontakta Bris vuxentelefon.

Telefon 0771-50 50 50

Jourhavande medmänniska

Hit kan du vända dig om du behöver prata med någon nattetid. Det finns också en chatt.

Telefon: 08-702 16 80

Jourhavande präst

Det finns alltid en präst i tjänst på natten. Du når denne via 112. Det går också att skriva till dem på svenskakyrkan.se/jourhavandeprast/skriv-digitalt-brev, eller chatta med dem på svenskakyrkan.se/jourhavandeprast/chatta.

Telefon: 112 – fråga efter jourhavande präst

Mansjouren

Om du som är man behöver någon att prata med så kan du vända dig hit. Det går också bra att skriva till dem på mansjouren.se.

Telefon: 08-30 30 20

Kyrkans SOS

Med de frivilliga på Kyrkans SOS kan du prata om vad du vill. Du är välkommen oavsett trosuppfattning. Det går också att skriva till dem på SOS-brevlådan och då får du svar inom 72 timmar. De har också en chatt för unga som är öppen kvällstid tre gånger i veckan.

Telefon: 0771- 800 650

ANNONS