Björn Gustafson fick årets Hedersbagge

Årets Hedersbagge tilldelades den folkkära skådespelaren Björn Gustafson – även känd som Dynamit-Harry i Jönssonligan-filmerna. På måndagskvällen möttes han av stående ovationer på Cirkus.

ANNONS
|

På måndagskvällen summerades det svenska filmåret 2022 och Hedersguldbaggen gick till Björn Gustafson, en av Sveriges mest folkkära komiker och skådespelare.

– Uttrycket ”folkkär” används ibland så ofta att det riskerar att devalveras. Men sällan har det varit mer motiverat än just i år, säger Anette Novak, vd för Svenska Filminstitutet när hon introducerade Björn Gustafson på Cirkus i Stockholm.

Den 88-årige skådespelaren möttes av stående ovationer och fick ta emot priset för ”både allvarliga och komiska gestaltningar, alltid med en mänsklig värme i botten”.

– Jag känner mig uppmärksammad och hedrad. Baggen och jag tackar. Och tack för mig. Nej, jag ska inte gå nu, jag tackar bara, säger Gustafson under sitt tal.

ANNONS

Gustafson debuterade på 1950-talet och är framför allt förknippad med folkkära roller som drängen Alfred i filmerna om Emil i Lönneberga och klumpige Dynamit-Harry i Jönssonligan-filmerna.

LÄS MER:Får Guldbagge – för sin första filmroll

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS