Orson Welles, Joyce Carol Oates och Woody Allen.
Orson Welles, Joyce Carol Oates och Woody Allen. Bild: Jacques Langevin, Leif R Jansson, Thibault Camus

Björkmans berömda vänner och bekanta

Stig Björkman har befunnit sig i absoluta centrum för 1900-talets film- och litteraturhistoria. GP listar tio av alla världsnamn som på ett eller annat sätt korsat hans väg.

ANNONS
|

Filmregissören, filmkritikern och filmförfattaren Stig Björkman är en centralgestalt inom svensk film sedan decennier.

Han har som regissör spelat in filmer tillsammans med skådespelare som Sven Wollter, Harriet Andersson, Lena Nyman och Ernst Josephson. Mellan 1964 och 1974 var han redaktör för filmtidskriften Chaplin och han har gjort dokumentärfilmer och intervjuböcker med Ingmar Bergman, Woody Allen, Lars von Trier, Joyce Carol Oates och Ingrid Bergman.

LÄS MER:Joyce Carol Oates sa ja – efter nio år

GP listar tio av alla världsnamn som Stig Björkman arbetat nära, träffat eller känt privat.

Björkmans berömda vänner och bekanta
Bild: Leif R Jansson/TT

Ingmar Bergman

grade crossed
Stig Björkman var nära vän med Ingmar Bergman och har skrivit flera böcker, och gjort flera dokumentärer, om honom. En gång sa regissör Bergman på telefon: "Nästa gång jag ser dig kommer jag att ha ihjäl dig." Björkman hade avslöjat att Erland Josephson hade Parkinson, vilket Bergman berättat i förtroende. Men nästa gång de pratades vid var det som vanligt igen.
Foto: Leif R Jansson/TT
Björkmans berömda vänner och bekanta
Bild: Thibault Camus

Woody Allen

grade crossed
I Sommar i P1 2017 hintar Björkman om nätter med Woody Allen på Michael's pub och Café Carlyle i New York, men som han tyvärr inte hinner berätta om den här gången. Björkman hade gjort en intervju med honom och därefter frågat om han ville göra en intervjubok likt "Bergman om Bergman" som Allen också hade hemma. Han sa ja och tog sig an uppgiften med stort allvar.
Foto: Thibault Camus
Björkmans berömda vänner och bekanta
Bild: Nell Redmond

Maya Angelou

grade crossed
Författaren och medborgarrättsaktivisten Maya Angelou skrev manuset till Björkmans film ”Georgia, Georgia” och var i Sverige under hela inspelningen. En dag blev han, som brukade låta skådespelarna improvisera, inkallad till hennes hotellrum: ”Du får inte ändra ett enda ord i mitt manus. Varje ord är renaste poesi!"
Foto: Nell Redmond
Björkmans berömda vänner och bekanta
Bild: Jacques Langevin

Orson Welles

grade crossed
1962 var Björkman i Paris för att skaffa bilder på Cinemateket till några artiklar. Då frågade arkivarien om han ville träffa Orson Welles som just hade klippt klart "Processen". Han bar en svart överrock och en trälåda med cigarrer. De satt på en tom bar och drack konjak i två timmar och talade om film.
Foto: Jacques Langevin
Björkmans berömda vänner och bekanta
Bild: Francois Mori

Lars von Trier

grade crossed
Björkman känner Lars von Trier väl och har gjort både en intervjubok och en dokumentär med honom. När Björkman berättade för von Trier om hur seriöst Woody Allen hade tagit på att göra en intervjubok i Bergmans efterföljd, såg von Trier till att vara noga med att med jämna mellanrum slänga in roliga anekdoter till läsarna.
Foto: Francois Mori
Björkmans berömda vänner och bekanta
Bild: ED FORD

Gloria Swanson

grade crossed
Gloria Swanson var stumfilmens mest framgångsrika och högst betalda stjärna som sedan gjorde en uppmärksam comeback i "Sunset boulevard" 1950. Björkman träffade henne i samband med New York-premiären av "Georgia, Georgia" efter en Broadway-föreställning. De åt lunch och pratade om att göra en film ihop – som tyvärr aldrig blev av.
Foto: Ed Ford
Björkmans berömda vänner och bekanta
Bild: Leif R Jansson / TT

Joyce Carol Oates

grade crossed
Björkman träffade den amerikanska författaren Joyce Carol Oates år 2000 efter att hon släppt "Blonde". De blev vänner och han gjorde en intervjubok om författaren. I vår ska Björkmans nya dokumentär om Joyce Carol Oates vara klar. Hon stod länge motvillig till förslaget även om hon sa: "Om det någon gång ska göras en film om mig ska den regisseras av Stig Björkman."
Foto: Leif R Jansson / TT
Björkmans berömda vänner och bekanta
Bild: LUCA BRUNO

Michelangelo Antonioni

grade crossed
Björkman gick aldrig i filmskola. Han lärde sig hantverket bland annat genom att vara med under inspelningen av stjärnregissören Michelangelo Antonionis kanske mest berömda film "Blow up – förstoringen" (1966). Björkman firade även sin 30-årsdag hemma hos Antonioni och Monica Vitti. 2017 släppte han en bok om regissören.
Foto: Luca Bruno
Björkmans berömda vänner och bekanta
Bild: Erlend Aas

Isabella Rossellini

grade crossed
Björkman var 2011 på filmfestivalen i Berlin med Harriet Andersson för att tala om Ingmar Bergman. En i personalen berättar att skådespelaren och regissören Isabella Rossellini ville träffa Harriet Andersson. Plötsligt vänder hon sig till Björkman och frågar: "Shall we make a film about mamma?" Det var början på det som skulle bli "Jag är Ingrid" om Ingrid Bergman.
Foto: Erlend Aas
Björkmans berömda vänner och bekanta
Bild: Christophe Ena

Arnold Schwarzenegger

grade crossed
1978 tränade Björkman tillsammans med Arnold Schwarzenegger och hans dåvarande flickvän Sue. Det var innan träningsvågen när att lyfta skrot inte var något man pratade högt om. Schwarzenegger sa att han skulle bli värdens största skådespelare. Sedan åt de middag i Santa Monica. De umgicks några år in på 80-talet.
Foto: Christophe Ena
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS