Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Sommar i P1Kaj LinnaFoto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Sommar i P1Kaj LinnaFoto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Bitvis lite trögtuggat Sommar med Kaj Linna

Men han har sannerligen tjänat ihop till sina 1,5 timmar i etern.

Sommar i P1

Kaj Linna, f.d. livstidsfånge

Måndag 25 juni

"Jag är oskyldig" var det första Kaj Linna sa när han kom in på Kumla, livstidsdömd för det så kallade Kalamarksmordet. De andra fångarna skrattade såklart. Så säger alla.

Men 13 år senare blir han rentvådd och frisläppt, efter att några journalister engagerat sig i fallet och Högsta Domstolen till sist beviljat prövning av hans fall.

Välformulerad och strukturerad tar han tillfället i akt att i sitt sommarprogram göra upp med rättssystemet, från domstolens förutfattade mening om hans skuld till märkliga bestraffningar inom kriminalvården.

Det hela kan kokas ner till en mening: Vi är inte lika inför lagen. Kaj Linna fälldes inte med stark bevisning, utan för att han passade in i bilden av en rånmördare. Han är övertygad om att det finns fler oskyldigt dömda i Sverige idag. Det är plågsamt att lyssna på.

Som sommarprat blir det bitvis lite trögtuggat. Då kan man å andra sidan påminna sig om att Kaj Linna satt oskyldigt dömd i 13 år. Han har tjänat ihop till sina 1,5 timmar att få prata till punkt.

Sommarpratare tisdag 26 juni: Mouna Esmaeilzadeh

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.