Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Birgitta Stenbergs böcker om Billy - illustrerade av Mati Lepp, ska ges ut i Kina.

Birgitta Stenbergs barnböcker ges ut i Kina

Kontraktet är klart. Nu lanseras Birgitta Stenbergs barnböcker i Kina. Elva av hennes sexton böcker om Billy kommer att ges ut där.

Birgitta Stenberg avled i augusti 2014, 82 år gammal. Hennes livskamrat Kerstin Bjärkstedt förvaltar Birgitta Stenbergs litterära kvarlåtenskap.

- Förhandlingarna mellan Bonnier Carlsen och det kinesiska förlaget Petrell har pågått hela våren och nu har jag fått besked om att allt är påskrivet och klart. Det känns jätteroligt, säger Kerstin Bjärkstedt.

Bilderböckerna om Billy skapade Birgitta Stenberg tillsammans med illustratören Mati Lepp. Böckerna och den charmige figuren blev en favorit bland barn i förskoleåldern.

Den första boken, Billy och visselpipan kom 1989.

- Både den och den sista i serien, Billy på sjukhus, finns med i lanseringen. Och det känns väldigt bra att det kinesiska förlaget behåller ursprunget med Mati Lepps teckningar och att de satsar på så pass många titlar, menar Kerstin Bjärkstedt.

Billy-böckerna har tidigare översatts till danska, norska, finska, tyska och polska. Det här är den första gången berättelserna når utanför Europa.

Författaren Birgitta Stenberg är mest är känd som vuxenförfattare. Och även där finns ett nytt avtal.

- Där är förlaget Norstedts och de gör nu en satsning under nästa år, berättar Kerstin Bjärkstedt.

Under 2016 kommer sju av hennes titlar ut som pocket, E-bok och podd: Chans, Rapport, Kärlek i Europa, Spanska trappan, Apelsinmannen, Alla vilda, Eldar och is.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.