Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Årets stipendium ur Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen går till fotografen Mikael Jansson som fotograferar alla överlevande från koncentrationsläger i Europa och som nu lever i Sverige. En av dem är Tauba Katzenstein i Stockholm.  Bild: Jonas Ekströmer/TT
Årets stipendium ur Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen går till fotografen Mikael Jansson som fotograferar alla överlevande från koncentrationsläger i Europa och som nu lever i Sverige. En av dem är Tauba Katzenstein i Stockholm. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Bindefeld-stipendium till fotograf

Den svenska världsfotografen Mikael Jansson får Micael Bindefelds stipendium för sin kommande utställning Witnesses, där han dokumenterar 100 personer som överlevde Förintelsen.

Micael Bindefelds Stiftelse delar varje år ut ett stipendium till projekt som förmedlar berättelser om Förintelsen. I år får fotografen Mikael Jansson stipendiet på 400 000 kronor.

”Genom att avbilda den sista ­generationens ­överlevande bidrar Mikael ­Jansson till en ovärderlig dokumentation vars blotta existens blir ett levande bevis som omöjliggör för framtida ­generationer att förneka eller förminska Förintelsen”, skriver juryn bland annat i sin motivation.

De senaste månaderna har Jansson rest runt i Sverige och fotograferat kvinnor och män som överlevt Förintelsen.

På frågan om vad som varit svårast i arbetet svarar Mikael Jansson i en intervju i Dagens Nyheter:

– Jag fotograferar många i mitt vanliga arbete utan att känna dem innan eller ha tid att sitta ned och prata. Men det här har varit så gripande att det varit svårt att fokusera på bilderna. Jag måste ju få en bild som är lika stark som deras berättelse och det är ju … omöjligt.

Mikael Janssons porträttserie Witnesses kommer att visas på Kulturhuset i Stockholm med start i oktober 2018.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.