Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild Bild: Scott Garfitt
Arkivbild Bild: Scott Garfitt

Bilköer, brist på mat och överfulla bajamajor – nu ber arrangörerna om ursäkt

I helgen genomfördes festivalen Elements rum i Pennsylvania i USA. En festival som minst sagt inte blev som någon av besökarna förväntade sig. Brist på mat och vatten, överfulla parkeringsplatser och bilköer, samt mycket ohygieniska förhållanden väntade besökarna. Nu ber arrangörerna om ursäkt men festivaldeltagarna anser att det inte är nog, vilket Musikguiden i P3 rapporterar.

LÄS MER: Ny festival ska locka världsartister till Malmö

Att jämföras med den ökända Fyre-festival 2017, vill man som festivalarrangör undvika. Ändå är det betyget som helgens upplaga av festivalen Elements i Pennsylvania i USA fick.

Festivalen uppgavs ha ungefär 6 800 besökare och cirka hundra band, där i bland Diplo och Bonobo. Den marknadsförde sig som en återkomst för den elektroniska livemusiken i ett idylliskt ”paradis vid sjön” men slutade i stället i en total besvikelse för besökarna.

LÄS MER: Guide till scenkonstfestivalen Fringe festival i Göteborg 2021

Framför allt grundar sig problemen i att festivalen tog emot många fler besökare än vad de hade kapacitet för och att biljetterna till sist inte kontrollerades och att man slutade kräva covid-pass vid ankomst, vilket man hade lovat.

“De började med att sälja 5 000 biljetter och sedan uppgraderade de till 7 500. Men i slutändan tror jag det var mellan 11 000 och 13 000 besökare – det var överfullt”, säger besökaren Grace till Musikguiden i P3.

Detta resulterade därefter i att all mat och vatten tog slut, att parkeringsplatserna blev överfulla, långa bilköer samt att förhållande på festivalen beskrivs som minst sagt ohygieniska. Någonting som flera av festivalens besökare vittnat om i Facebook-gruppen ”Elements Shit Show 2021”.

Bland annat skriver en kvinna i gruppen att hon inte ens blev insläppt, på grund av att festivalen hade ”nått full kapacitet” - trots att hon köpt både biljett och plats för parkering och camping.

Ber om ursäkt

Under onsdagen ska arrangörerna ha publicerat ett Instagraminlägg där de ber om ursäkt till alla som ”inte hade den bästa möjliga upplevelsen på festivalen”. Arrangörerna menar att det var konsekvenserna av cyklonen Ida som förstörde parkeringsplatserna och att matleverenserna påverkades av coronaviruset.

Men uttalandet togs inte emot väl. Flera besökare menar att arrangörerna avsäger sig ansvar och ifrågasätter att det bara skulle varit 6 800 besökare på plats.

LÄS MER: Recension: Clandestino festival 2021

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.