Två bildutställningar visas just nu i anslutning till minneslokalen vid Herkulesgatan, Faces of youth och en minnesutställning från Backabrandens anhörigförening. "Anhörigföreningen skildrar allt från festkvällen ungdomarna såg fram emot till vad som orsakade branden och konsekvenserna. Tillsammans kopplar bildutställningarna ihop Backabranden med vår samtid",  säger Anna Hildesson, ungdomskonsulent vid Ungdomssatsningarna i Göteborg och samordnare för utställningarna.
Två bildutställningar visas just nu i anslutning till minneslokalen vid Herkulesgatan, Faces of youth och en minnesutställning från Backabrandens anhörigförening. "Anhörigföreningen skildrar allt från festkvällen ungdomarna såg fram emot till vad som orsakade branden och konsekvenserna. Tillsammans kopplar bildutställningarna ihop Backabranden med vår samtid", säger Anna Hildesson, ungdomskonsulent vid Ungdomssatsningarna i Göteborg och samordnare för utställningarna. Bild: Robin Aron

Bildgallerier i brandens spår

Efter branden storsatsade Göteborgs stad på trygga mötesplatser för unga. I dag knyts arbetet samman med minnet av katastrofen för att påminna – men också för att gå vidare.

ANNONS

En direkt följd av Backabranden var att Göteborgs stad såg behovet av ett förebyggande arbete för att skapa trygga mötesplatser för ungdomar, vilket ledde till Ungdomssatsningarna i Göteborg och att en lång rad Ungdomens hus etablerades på olika platser i staden. Under åren har verksamheten utvecklats på olika sätt, men grunden är densamma. Att ge utrymme åt unga, låta dem skapa själva och stödja i processen.

LÄS MER:Offren hedras 20 år efter Backabranden

Inför 20-årsdagen för brandkatastrofen, kopplar Ungdomssatsningarna i Göteborg ihop platsen för den tragiska olyckan med nutid. 16 stora bildskärmar, placerade längs med Hjalmar Brantingsleden i närheten av minneslokalen för brandoffren, visar vad verksamheten står för i dag, allt från KulturAtom i Angered till Radar 72 i Kortedala, Fängelset i Härlanda och Football Friday på Hisingen.

ANNONS

Bildgalleriet har fått namnet Faces of youth, och visades för första gången på Kulturkalaset tidigare i år.

– Vi vill visa upp den mångfald och bredd som Ungdomssatsningarna är, även om bildskärmarna bara visar upp en bråkdel. Hos Ungdomssatsningarna kan ungdomarna förverkliga idéer, låna lokaler, få hjälp att starta föreningar, få stöd och hjälp med att planera och genomföra arrangemang, berättar Anna Hildesson, ungdomskonsulent på Ungdomssatsningen Hisingen.

"Dagens unga känner inte till katastrofen"

Samtidigt som Faces of youth, visas också en ny minnesutställning från Brandoffrens anhörigförening, BOA, som skapats tillsammans med konstnärskollektivet Kiosken på Ringön. Alldeles intill husväggen utanför minneslokalen berättar de anhöriga i text och bild om händelseförloppet under kvällen.

– Anhörigföreningen skildrar allt från festkvällen ungdomarna såg fram emot till vad som orsakade branden och konsekvenserna. Tillsammans kopplar bildutställningarna ihop Backabranden med vår samtid och visar det förebyggande arbete som görs i staden i dag. Vi vill koppla ihop oss med vår historia. Dagens ungdomar, vår målgrupp, känner inte till katastrofen, och med det försvinner lärdomar, det betyder bland annat ett minskat konsekvenstänk, säger Anna Hildesson.

Hon lyfter också att det är viktigt att 20-årsdagen får vara ett kliv framåt.

– Vi är en del av den processen, att ta kliv framåt och att fortsatt jobba förebyggande och främjande. Ett exempel är att vi har brandsäkerhetsutbildning för unga arrangörer.

ANNONS

LÄS MER:Skicka in ditt minnesord till Backabrandens offer

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS