Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Under fredagen kom beskedet att sluta erbjuda möjlighet att använda datorer och kopiatorer på biblioteken i Göteborg. Bild: Björn Olsson
Under fredagen kom beskedet att sluta erbjuda möjlighet att använda datorer och kopiatorer på biblioteken i Göteborg. Bild: Björn Olsson

Biblioteken tar bort datorer och kopiatorer

Folkbiblioteken i Göteborg fortsätter hålla öppet. Däremot tar de bort datorer och möjligheten att kopiera. Det hela är ett svar på Folkhälsomyndighetens skärpta rekommendationer.

Biblioteken och museerna som kommunen ansvarar för ska vara öppna. Det beslutade kulturnämnden redan under torsdagen. Men inte utan restriktioner. Nu står det klart att biblioteken ställer in all publik programverksamhet och dessutom tar bort möjligheten att använda datorer och skriva ut papper.

– Vid datorerna har man ofta har långa besök. Vi vill uppmuntra till korta besök så det inte är för många på våra olika bibliotek samtidigt. Vi har gjort flera åtgärder, som att vi tar undan sittplatser, säger Anette Eliasson, chef över stadens bibliotek.

Var det ett tufft beslut att fatta?

– Det är jättetråkigt för vi vet hur viktigt det är för många av våra besökare att kunna använda datorerna. Men vi har inte sett någon annan möjlighet om vi ska begränsa risken för smittspridning. Sen hänvisar vi till andra offentliga aktörer.

LÄS MER: Göteborgsoperan ställer in föreställningar

Det är ju en del som använder bibliotekens datorer för bankärenden, kommunikation med myndigheter och liknande. Men det finns alltså andra möjligheter?

– Ja, det gör det. Det finns andra allmänna platser för kopiering och datorer.

Beskedet att plocka bort sittplatser, datorer, kopiatorer och ställa in programverksamhet gäller i första hand fram till 19 november men kommer att utvärderas löpande.

– Vi får följa utvecklingen. Under tiden hänvisar vi också alla våra besökare till att använda appen, e-böcker, e-tjänster. Ja, alla våra digitala tjänster, säger Anette Eliasson.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.