Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Biblioteken får tio miljoner extra

Regeringen anslår 10,5 miljoner kronor extra till landets folkbibliotek. Satsningen ingår i vårbudgeten och görs bland annat för att stötta bibliotekens satsningar på nyanlända.

I nästa veckas vårbudget betonar regeringen bibliotekens roll som mötesplatser för människor med olika bakgrund och förutsättningar. De nya pengarna avsätts bland annat för inköp av litteratur på andra språk än svenska. Ändå görs satsningen utan några nya krav på biblioteken och deras verksamhet, betonar kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP):
– Jag vill verkligen betona att det här inte är något nytt uppdrag, vi förstärker det arbete som biblioteken redan gör, och många med den äran. Vi vill möte det engagemang och den vilja som finns.

Hur ska pengarna fördelas?
– Någon av våra myndigheter kommer att få i uppdrag att utveckla det. Det finns flera idéer som vi diskuterar just nu. Pengarna kommer att finnas tillgängliga vid halvårsskiftet.

Alice Bah Kuhke har följt debatten om bråk och våldsamma incidenter på landets bibliotek men det är inte därför som regeringen anslår pengar.
– I takt med att vårt välfärdssamhälle har skakats har biblioteken blivit en samlingsplats och en fast hand för väldigt många människor, men biblioteken har ett tydligt uppdrag som vi nu förstärker. Som kultur- och demokratiminister är jag väldigt mån om att biblioteken är just bibliotek, inte socialtjänst eller andra viktiga verksamheter som kommunerna också har ansvar för.

Den senaste tiden har kulturdepartementet uppvaktats intensivt av representanter för den regionala kulturen vars institutioner är hårt ekonomiskt ansträngda. Kulturministern vill dock inte säga något om huruvida landets länsteatrar, länsmusik eller länsmuseer får ökade anslag.
– Det kan jag inte kommentera nu. Men vi har blivit intensivt uppvaktade och jag har varit tydlig med att vi vill förstärka möjligheten till kultur i hela landet.

Utöver de 10,5 miljonerna rymmer vårbudgeten också ett extra anslag på 500 000 kronor för att göra samhällsinformation och lättläst litteratur tillgänglig för grupper som har andra modersmål än svenska.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.