Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Biblioteken öppnar datorer – fackförbundet Vision protesterar

Det ska åter gå att skriva ut papper och använda datorer vid Göteborgs bibliotek. Ett glädjebesked för vissa men inte för fackförbundet Vision.
– Arbetsgivaren bestämde det i går och vi förklarade oss oeniga, säger Eva Halleröd, huvudskyddsombud för fackförbundet Vision.

I november införde fackförbundet Vision skyddstopp på 24 bibliotek i Göteborg. De menade att kommunen inte gjort tillräckligt för att skydda deras medlemmar mot att smittas av corona på jobbet och att de var tvungna att agera.

Två dagar senare var stoppet hävt. Då hade förbundet fått igenom fler avgränsningar, plexiglas och en översikt av schemaläggningen.

Men nu är de oense med kommunen igen. Det rör frågan om allmänheten ska få lov att ha tillgång till datorer och skrivare, något som kommunen nu på nytt öppnar för.

– Det betyder att personer kan komma in på drop in och får sedan stå i kö för att få en datortid. Så väntar de kanske 30-40 minuter på att få skriva ut papper. Men sen klarar de inte upp det själva utan behöver viss hjälp, något personalen inte får ge.

LÄS MER: Efter skyddsstoppet: Biblioteken i Göteborg öppnar på nytt

– Det är klart att de blir arga då och besvikna på personalen som inte kan hjälpa dem. Vi vet att det är svårt och arbetsmiljön kan bli otrygg, säger Eva Halleröd.

Kan det bli tal om skyddstopp igen?

– Inte i det här läget. Jag gör bedömning att ett skyddstopp inte skulle hjälpa oss, utan Arbetsmiljöverket skulle bara öppna upp igen.

Öppnar inte datorer på 300 m2 eller Stadsbiblioteket

Anette Eliasson är chef över stadens bibliotek. Hon förklarar att deras uppdrag är att göra information, kultur och kunskap tillgängligt. Att det är viktigt att tillhandahålla datorer för de medborgare som inte har tillgång till det på annat håll.

– Men nu gör vi det i en lite annan form. Det handlar om snabbdatorer med självservice. Det är bara för snabba, kortare ärenden.

LÄS MER: Pensionärernas närvaro på internet har ökat mest 2020

Utöver risken för smitta är Vision också oroliga för att det kan leda till irritation. Att människor tvingas stå i kö och sedan inte får hjälp med sina ärenden. Vad tänker du om det?

– Den möjligheten finns såklart. Det gör den i alla lägen där man begränsar servicen. Men vår erfarenhet är att det finns en allt större förståelse för läget, säger Anette Eliasson.

Flera bibliotek har redan startat upp datoranvändandet på nytt, men det är först under onsdagen som datorer och skrivare ska vara helt igång. Däremot kommer det inte finnas möjlighet att använda dator på 300 m2, då det bedöms för litet. Dessutom är Stadsbiblioteket alltjämt stängt.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.