Idén med drag queens som läser sagor för barn kommer ursprungligen från San Fransisco. Där drog de queera sagostunderna igång 2015 och två år senare etablerades ”Drag queen story hour” (numera bara ”Drag story hour”) också i Sverige.
Duon Lady Busty och Miss Shameless har turnerat flitigt i sina röda prinsessklänningar och läst sagor för barn i åldrarna 2–4 år och för de något äldre upp till 7 år.
Sagorna är kreativa i bemärkelsen att ”fantasin och sagan inte har några normer eller gränser, utan världen får vara precis så olik, stor och kärleksfull som den faktiskt är” som det står i presentationen.
Drag queen-duon gästade nyligen Göteborg
Så sent som i oktober besökte duon Göteborgs stadsbibliotek med sina sagor. 16 juni gästade de också biblioteket i samband med West pride. Den 22 oktober skulle biblioteket i Olofström haft en queer sagostund med Lady Busty och Miss Shameless. Ett tjugotal personer hade anmält sig till sagoläsningen – men fick nöja sig med ett digitalt evenemang. Det sedan biblioteket mellan 14 och17 oktober tagit emot hotfulla mejl från okända avsändare.
”Må ni brinna i helvetet era pedofiler” skrev en avsändare enligt SVT:s kulturnyheterna som citerar den polisanmälan som gjorts.
Av säkerhetsskäl väljer biblioteket i Malmö nu att anlita väktare inför en kommande queer sagostund rapporterar Sveriges radio.
Ansvariga på Göteborgs stadsbibliotek har god kontakt med kollegorna i Malmö och kommer att diskutera säkerheten inför framtida besök med queer sagoläsning i Göteborg.
– Det som hände i Olofström är något vi måste förbereda oss för. Jag tror att det kommer att komma mer och mer sådant i framtiden, säger enhetschefen Annacarin Elf som ansvarar för Stadsbibliotekets barn- och ungdomsverksamhet.
– Det är viktigt att biblioteken är och förblir demokratiska rum och kan genomföra de här sagostunderna.
Kan ni tänka er att kalla in väktare framöver som i Malmö?
– Vi har inte pratat igenom det än, men det är något vi måste lyfta. Vi får verkligen tänka efter hur vi på bästa sätt ska göra i framtiden. Det måste ju vara tryggt och säkert för barnen.
Finns tankar på att ställa in er queera sagoläsning?
– Nej det kan jag inte tänka mig. Den enda anledningen till det vore ju i så fall om vi inte fick tillräckligt många besökare. Vi får inte vika ner oss för hot, så kan vi inte bedriva vår verksamhet, säger Annacarin Elf.
LÄS OCKSÅ: Hur många bibliotek behöver Göteborg?
LÄS OCKSÅ: Det händer med ditt bibliotek
LÄS OCKSÅ: Biblioteken vägrar ta emot ”udda” böcker
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.
För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.