Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Beyoncé Knowles i en scen från det visuella albumet ”Black is king”. Bild: Travis Matthews
Beyoncé Knowles i en scen från det visuella albumet ”Black is king”. Bild: Travis Matthews

Beyoncé släpper visuellt album på Disney plus

Musiken från 2019 års nyversion av ”Lejonkungen” har fått en visuell inramning i ett nytt videoalbum producerat av Beyoncé Knowles.

Beyoncé Knowles gjorde rösten till Nala i nyversionen av ”Lejonkungen” från 2019. I samband med premiären släppte hon även albumet ”Lion king: The gift”. På albumet medverkade förutom hon själv och maken Jay-Z även Childish Gambino, Pharrell Williams och Kendrick Lamar, liksom en rad artister från den afrikanska kontinenten, som Wizkid från Nigeria och Shatta Wale från Ghana.

Ett år efter albumsläppet kommer nu ett visuellt partneralbum med namnet ”Black is king” på Disney plus, skriver Entertainment weekly. Albumet är tillgängligt över hela världen – men plattformen lanseras i Sverige först i september.

Hyllning till svart kultur

De olika kapitlen är inspelade i bland annat Nigeria och Ghana, och berättar historien om en ung prins som fördrivs från sin familj och sedan kämpar för att återfå sin rättmätiga plats på tronen. En tolkning av den klassiska ”Lejonkungen”-sagan alltså, men berättad genom ”svarta röster av i dag”. Filmen ska enligt ett pressmeddelande vara en hyllning till svart kultur.

Flera kända namn medverkar i filmen, såsom skådespelerskan Lupita Nyong'o, modellen Naomi Campbell och Beyoncés före detta Destiny’s child-kollega Kelly Rowland.

Beyoncés samarbetspartner i projektet har varit Kwasi Fordjour, hennes kreativa medskapare sedan nästan tio år tillbaka. De har även tagit hjälp av lokala regissörer, till exempel ghananske Blitz Bazawule som ligger bakom Netflixaktuella ”The burial of Kojo”.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.