Besvikelsen blev till en kortfilm: "Känslan är att vi blir överkörda"

Regissören Astrid Askberger bor i Lundby med sin familj. När de kom hem från en resa till Frankrike hade ett parkeringshus börjat byggas tio meter från deras köksfönster. I SVT-aktuella filmen "Väggen" skildrar hon händelsen.

ANNONS
|

Filmaren Astrid Askberger bor tillsammans med familjen i ett modulhus på Fyrklöversgatan nära Wieselgrensplatsen. Huset byggdes ursprungligen på 1950-talet för att vara flyttbart och inte stå på platsen längre än femton år. Nu ingår det istället i hyresvärdens bevarandeplan.

P-hus utanför fönstret

Lundby är ett av många områden i Göteborg som just nu förtätas. I filmen "Väggen" skildrar Astrid Askberger vad hon själv upplevt: att få ett parkeringshus uppfört tio meter från hyresrättens köksfönster, samt två av lägenhetens sovrumsfönster.

– När vi kom hem från en resa till barnens farmor i Frankrike möttes vi av en vägg av betong, vilket skapade en extra chockeffekt, berättar filmaren som har försökt intala sig att det trots allt kanske ändå inte är så farligt.

ANNONS

Filmen "Väggen" hade premiär på Tempo dokumentärfestival där den också fick ett hedersomnämnande.

Hade ni inte fått någon information om bygget?

– Jo, vi visste ju att de byggde på parkeringen utanför och vi hade också fått broschyrer. Men där visades det mest fina bilder på en planerad innergård, säger Astrid Askberger.

Den lilla detaljen om skymd sikt utelämnades, och Astrid Askberger bekänner i filmen också att hon missat alla informationsmöten om byggplanerna.

– Det kändes som en viktig detalj att ha med i filmen, att driva lite med mig själv som en med dålig koll. Men jag tror generellt att det är svårt att hinna med att hålla sig informerad om allt, för de flesta. Många här har inte heller svenska som modersmål. Allt detta gör att viktig information kan missas.

Hyresökning trots protester

Det nya parkeringshuset står så nära att det kraftfullt påverkar ljusintaget i familjens lägenhet.

– Vår fastighetsvärd, som jag visat filmen för, berättade att praxis tidigare, då man godkände byggen, var att ta hänsyn till ljusinsläpp. Det har man slutat med nu.

Astrid Askberger tror att det hade blivit ett ramaskri om en likvärdig förtätning hade skett i ett område med villor eller bostadsrätter.

ANNONS

– Känslan är att vi boende i fyrklövern blir överkörda. Det tycks vara fritt fram att strunta i oss, för de som bestämmer vet ändå att det inte kommer att bli några märkbara protester.

Modulhusens inneboende har, trots hyresgästföreningens protester, också fått en hyreshöjning medan utemiljön förvandlats till en byggarbetsplats. Enligt hyresvärden rör det sig om en årlig hyreshöjning, som förhandlats fram av hyresgästföreningen och fastighetsägarna.

"Utsikten kommer att bli grönare"

Astrid Askberger har bott i området sedan 2003, först i kollektiv och sedan i egen lägenhet. Hon poängterar att "Väggen" inte är gjord som en stridsfilm riktad mot hyresvärden Stena fastigheter.

– Filmen kritiserar inte någon enskild aktör. Det är en större fråga jag vill åt. Jag älskar det här området och känslan jag vill gestalta är lite David mot jätten Goliat, där vi boende protesterar på ett eget sätt. Det är absurt det som händer här, och min förhoppning är att filmen ska engagera och uppröra. Många som sett den har blivit väldigt arga över hur vi behandlats.

Mia Larsson, kommunikationsansvarig på Stena fastigheter i Göteborg, tycker att Astrid Askberger lyfter en viktig fråga:

– Hur skapar vi ett bra Göteborg, för fler? Vi försöker göra det utifrån vår horisont. Vi vill ha en bra dialog med de boende på Fyrklöversgatan och har full förståelse för att det kan vara jobbigt att bo i en byggarbetsplats, säger hon.

ANNONS

Efter att ha sett filmen "Väggen" vill hon lugna regissören:

– Utsikten kommer att bli grönare än den hon kan se nu. Vi har inte fått till grönskan och hela utomhusmiljön än.

Lekplatserna har rustats upp

Familjens lägenhet har även utsikt mot gården, påpekar Mia Larsson.

–Där har vi rustat upp lekplatserna och grindstugan, och gör extra satsningar.

Enligt Mia Larsson har Stena fastigheter vid fem eller sex tillfällen hållit öppet hus för de boende i området innan bygget av parkeringshuset påbörjades. Dialogen med de boende gjorde också att parkeringsgaraget blev en våning lägre än planerat.

– Vi sammanfattade vad som sker under byggnationen i en folder som vi skickade ut till hyresgäster där vi beskriver de olika delarna, ger en tidslinje och visar bilder på hur fint det är tänkt att bli sen. Materialet är på svenska men vi har också sett till att ha personal på plats för att kunna svara på frågor.

Astrid Askbergers känsla är att ni kör över de boende i "fyrklövern"?

– Absolut inte! Vi bryr oss jättemycket om våra hyresgäster och vill verkligen att de ska trivas. Vi vill skapa bra kvarter, vi följer byggregler och har försökt designa parkeringshuset så fint som möjligt. Har Astrid några funderingar kring hur vi kan tänka om och göra det ännu bättre så är vi lyhörda.

ANNONS

"Väggen" finns att se på SVT play under resten av året.

Astrid Askberger

Yrke: regissör och fotograf

Född: i Stockholm 1979

Bor: på Fyrklöversgatan i Göteborg

Familj: sambo och två barn, tre och fem år.

Karriär: utbildad på Kalix och Biskops Arnös folkhögskolor samt masterexamen på Akademin Valand film i Göteborg. Har gjort flera dokumentärer om kärlek och livsval, på senare år med politiska teman.

Filmer i urval: "Du ska nog se att det går över" (som fotograf, regi: Cecilia Neant-Falk), "Så funkar det", "Kärlek är bäst på bio", "Kontraktet" och "Gretas guide till galaxen".

Det gör jag härnäst: arbetar vidare med kortfilmen "28 mössor", ett samarbete med dansaren Stine Marcinkowski och musikern Kajsa Magnarsson. Filmen kretsar kring 28 mössor som folk tappat utomhus och om kvinnans menscykel, som är 28 dagar.

ANNONS