Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Journalister väntar på att Nobelpriset i litteratur 2017 ska tillkännages i Börssalen i Stockholm. Bild: Claudio Bresciani/TT
Journalister väntar på att Nobelpriset i litteratur 2017 ska tillkännages i Börssalen i Stockholm. Bild: Claudio Bresciani/TT

"Beslutet visar hur allvarlig krisen är"

Nobelstiftelsen stödjer Svenska Akademiens beslut att skjuta upp Nobelpriset till 2019, skriver ordförande Carl-Henrik Heldin i ett pressmeddelande.

På fredagen meddelade Svenska Akademien sitt beslut att skjuta upp utdelandet av litteraturvärldens mest prestigefyllda pris: Nobelpriset i litteratur. Nobelstiftelsen meddelade strax därefter att de stödjer Svenska Akademiens beslut.

LÄS MER: Akademien offrade sina drottningar

"Enligt den svenska grundlagen är Nobelstiftelsen ytterst ansvariga för att fullfölja de önskningar som Alfred Nobel preciserade i sitt testamente. Under de senaste veckorna har vi fört en dialog med Svenska Akademien, och vi stödjer torsdagens beslut", skriver Carl-Henrik Heldin, ordförande för Nobelstiftelsen, i ett pressmeddelande.

Betonar allvaret i situationen

Precis som Svenska Akademien i sitt pressmeddelande konstaterar Nobelstiftelsen att det inte är första gången i Akademiens historia som utdelandet av Nobelpriset i litteratur skjuts upp.

"I princip ska Nobelpriset delas ut varje år, men beslut angående Nobelpriset har skjutits upp vid en rad tillfällen i historisk tid. Ett undantag av detta slag är berättigat när institutionen som delar ut priset hamnat i en sådan allvarlig situation att beslutets trovärdighet kan ifrågasättas", skriver de vidare.

LÄS MER: Krismötet i Akademien kan avgöra prisets framtid

Nobelstiftelsen konstaterar än en gång att Nobelprisets trovärdighet skadats av den pågående krisen inom Svenska Akademien.

"Det beslut som nu tagits understryker allvaret i situationen, och kommer att hjälpa till att på längre sikt säkra Nobelprisets rykte," slår de fast i sitt pressmeddelande.

Nobelstiftelsen kräver större öppenhet

Nobelstiftelsen förväntar sig nu att Svenska Akademien med omedelbar verkan och full kraft börjar arbetet med att försöka återskapa sin trovärdighet som utdelare av Nobelpriset i litteratur. Nobelstiftelsen väntar sig också löpande rapporter om vilka konkreta åtgärder Svenska Akademien vidtar för att säkerställa att institutionens trovärdighet ökar.

Det uppskjutna utdelandet av Nobelpriset i litteratur kommer inte att påverka övriga Nobelpris.

LÄS MER: Nobelstiftelsen oroas av bråken

För att ytterligare understryka allvaret i den uppkomna situationen avslutar Carl-Henrik Helden sin kommentar med följande ord:

"Vi tar för givet att samtliga ledamöter i Akademien inser att både det omfattande reformarbete som nu påbörjas och den framtida organisationsstrukturen måste kännetecknas av en större öppenhet gentemot omvärlden".

Lars Heikensten, direktör för Nobelstiftelsen, befinner sig utomlands och är tillgänglig för kommentarer först senare under fredagen, meddelar Nobelstiftelsens kommunikationschef Annika Pontikis.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.