Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Beslutet: Tar inte pengar från El Sistema

Stadsdelen Västra Göteborg behöver spara pengar och blicken har riktats mot El Sistema. Men efter veckor av protester har politikerna nu beslutat för att freda den populära musikskoleverksamheten.

När frågan om budgeten och El Sistema legat på stadsdelsnämndens bord har föräldrar, lärare och elever protesterat med sång och dans. Under tisdagen var det inget undantag.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vi pratade inte så mycket den här gången, eftersom vi redan sagt det mesta. Men vi var där och spelade och sjöng, säger Marie Larsson, talesperson för den grupp som kämpat för att bevara verksamheten.

Politikerna har under en längre tid varit tydliga med att de egentligen inte vill röra El Sistema. Det man snarare har varit oense om är hur man ska få fram pengarna.

Bland förslagen har det funnits idéer om att omfördela pengar från nämndreserven och att skära i andra verksamheter som kulturskolan eller stänga en fritidsgård i Påvelund.

Men när Alliansens budget nu antogs under tisdagen blev det ett annat alternativ, att stadsdelsförvaltningen ska söka finansiering från grundskoleförvaltningen.

– Vi har satt ner foten om att vi inte tänker spara på El Sistema. Nu fortsätter vi föra dialogen med grundskoleförvaltningen, säger Kalle Bäck (KD), ordförande i Västra Göteborgs stadsdelsnämnd.

Men det innebär att ni inte har en budget i balans utan att ni enbart får hoppas på att de vill bära kostnaden. Hur känns det?

– Vi fattar beslut om budget utifrån de förutsättningar som är nu. Sen kan man aldrig veta om vad som händer om ett halvår, säger Kalle Bäck.

Alliansens budget antogs under tisdagen efter att oppositionen lagt ner sina röster. Jennie Wadén (V) är andre vice ordförande i nämnden.

– Vi vill inte heller lägga ner El Sistema, eller någon annan verksamhet inom sektorn Kultur och Samhälle. Det som jag tycker är anmärkningsvärt är att Alliansen inte ser till att det finns pengar från början för att finansiera verksamheten. Hade man sett till att det fanns pengar hade man inte behövt söka finansiering hos annan nämnd, säger hon.

För Marie Larsson och gruppen som protesterat för att bevara El Sistema är beskedet dock glädjande.

– Det är många som är lättade och väldigt glada, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.