Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/1

Beslut om svenska biografer dröjer

Efter beslutet om att ställa in alla evenemang med mer än 500 personer har ledningen för SF bio/Filmstaden suttit i krismöte. Men besked kring biograferna dröjer.
– Vi behöver vet lite tydligare vad 500-gränsen innebär för oss, säger Caroline Hellström, pressansvarig för SF bio.

– Först när vi fått det bättre specificerat för oss av myndigheterna så kommer vi att kunna ge besked till alla som undrar.

Med på krismötet undertorsdag förmiddag fanns även SF Bio/Filmstadens marknadschef Helena Eklund.

Personalen på Bergakungen inväntar även de besked, så att de vet hur deras arbetssituation kommer att se ut den närmaste tiden.

Bara i Göteborg finns tre av Filmstadens biografkomplex. Bergakungen välkomnar sedan starten den 18 november 2006 totalt 2260 besökare till sina 14 salonger. Biopalatset, som öppnade 1995, har plats för 1143 besökare. Den lite mindre biografen Göta som nyöppnade 4 september 2015 rymmer i sina 4 salonger sammanlagt 249 personer.

Oklart för biografen Draken

Inga av Filmstadens salonger i Göteborg är byggd för över 500 personer. Däremot samlas fler än 500 personer ofta i foajéerna till exempelvis Bergakungen.

Biografen Draken, vid Järntorget, rymmer 713 personer. Hur framtiden ser ut för den salongen de närmaste veckorna är ännu oklart.

Klart är dock att kvällens föreställning "Mamagoals" med komikern Charlotta Beyoncé Björck är inställd, något arrangören Atikko bekräftar.

Den 18 mars gästar komikern och skådespelaren Maria Lundqvist enligt programmet Draken med sin show "Om att våga flyga". Strax därefter är det tänkt att kollegan Klara Zimmergren ska stå på samma scen. Hon är inbokad 25 mars på samma biograf med föreställningen "Allt kommer att bli bra".

– Det är ju inte vi som ansvarar för de här bokningarna utan vi hyr bara ut lokalen, säger Mats Arnsmar, vd för Folkets hus som är hyresvärd för biografen Draken.

– Nu inväntar vi besked från arrangörerna. Det är väl så det är idag: alla branscher och organisationer sitter väl i möte just nu för att försöka bena ut hur det här kommer att påverka dem.

Hagabion avvaktar

Maria Nordquist är biografkoordinator på Hagabion i Göteborg, vars tre salonger rymmer max 200 besökare. Biografens restaurang är anpassad för 80 personer.

– Vi tar inte in lika mycket besökare här som vad Filmstaden gör, så även om det är fullsatt hos oss så är det en bit ifrån rekommendationen med 500 personer, säger hon, och tillägger:

– Men allt kan ju ändras väldigt snabbt nu så vi håller stenkoll på Folkhälsomyndigheternas rekommendationer. Tills vidare tänker vi att våra besökare själva får avgöra om de vill komma hit eller inte.

Anna Reimegård, förestår Bio Roy, vars salong rymmer 286 personer.

– Vi fortsätter verksamheten som vanligt, men har konstant koll på uppdateringar från myndigheterna. Folk tar redan nu aktiva beslut om att inte gå på bio, så vi har märkt av ett starkt sjunkande besöksantal den senaste tiden, säger hon.

Katarina Lorentzon är biografföreståndare för bio Capitol vid Skanstorget, vars två salonger rymmer 206 respektive 18 stolar. Även där pågår verksamheten, och Cinematekets program, som vanligt. På torsdagskvällen äger Filmfestivalens utsålda förhandsvisning av "Shoplifter"-regissören Hirokazu Koreedas drama "Sanningen" rum som planerat.

–Vi berörs än så länge inte av det här påbudet, men jag har lekt med tanken att vi kanske bara skulle sälja 100 biljetter till vår salong med 200 platser, säger Katarina Lorentzon.

– Då kunde våra besökare sitta på varannan stol, och slippa smitta varandra.

Faktaruta:

Filmstaden, tidigare SF Bio, är Sveriges största biografkedja.

2018 ansvarade de för 38 biografer, med 270 salonger och drygt 34 200 biofåtöljer på 22 orter.

De har en årlig omsättning på runt 1,7 miljarder.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.