Beskedet: Nya regler på krogen – ingen alkohol efter 22

Regeringen vill skärpa restriktionerna för Sveriges restauranger. Från och med 20 november får ingen alkohol serveras efter klockan 22. Det meddelade statsminister Stefan Löfven på en presskonferens under onsdagen. Han hoppas att åtgärden ska bromsa smittspridningen.

ANNONS
|

Sverige följer nu exemplet från flera andra länder och stoppar sen servering av alkohol på krogar, barer och restauranger. Från klockan 22.00 kommer man inte kunna köpa några alkoholhaltiga drycker om regeringens förslag klubbas igenom. Vilket i praktiken innebär stängning en halvtimme senare.

– Alla verksamheter med serveringstillstånd kommer behöva stänga senast 22.30, sade socialminister Lena Hallengren.

Förhoppningen är att detta ska hjälpa till att bromsa smittspridningen bland framförallt yngre människor. På presskonferensen fick Hallengren frågan om det finns belägg för att det här förbudet verkligen hjälper.

– Varje enskild åtgärd är såklart inte tillräcklig. Men restauranger och pubar står helt klart för en riskmiljö som vi måste minimera, menade Hallengren.

ANNONS

När GP når Bengt Linde, vd för Götaplatsgruppen som bland annat driver krogarna Toso, Mr P och SK Mat och människor, är han på Marbella där han suttit i karantän efter att själv ha fått covid 19. Han kommer dock att kunna resa hem om några dagar.

– Min spontana tanke är att man schacklat för mycket med vår bransch. Det här är som att ta hammaren från snickaren och förlöjliga alla oss som följer restriktionerna till punkt och pricka, säger Bengt Linde.

Bengt Linde menar att Sverige istället borde ta efter exempelvis Spanien och införa hårdare kontroller.

– Härnere är det stenhårt med tuffast möjliga kontrollsystem. I Sverige sätter man åt en hel bransch.

Hur kommer det här påverka er rent praktiskt?

– Jamen, hur många sittningar hinner vi ha på SK innan klockan 22? Det funkar ju inte. Jag kan lova att ingen jävel står upp och dricker på våra krogar, men det här kommer bara leda till att en massa ställen kör after work varje dag i veckan mellan 17 och 22.

Kollegan Jonas Stenberg, vd för Ess Group, där bland annat Hotel Bellora, Hotel Pigalle, Brasserie Lipp och Barabicu ingår, tar de nya restriktionerna med jämnmod.

ANNONS

– Man får ha på sig två olika hattar när man resonerar kring detta. Med tanke på hur smittspridningen ökar står jag bakom att det blir fler restriktioner, jag hade säkert fattat samma beslut om jag var minister.

– Ur verksamhetskritiskt perspektiv är det såklart ett tufft läge som kommer att synas i ett antal konkurser framöver. Tack och lov har vi själva flera olika ben att stå på så läget är inte akut för oss, även om många av våra visstidsanställda tyvärr inte kunnat vara kvar, säger Jonas Stenberg som hoppas och tror att situationen ser bättre ut till våren.

Regeringen föreslår att regeln den begränsade alkoholförsäljningen ska gälla till den sista februari. Förslaget ska ut på snabbremiss och träda i kraft den 20 november.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS