Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Beskedet: Ingen Bokmässa på Svenska Mässan i år

Bokförlagen har väntat hela våren – nu ger Bokmässan definitivt besked om hur årets upplaga kommer att se ut. En digital "litteraturfestival" och strömmade seminarier ersätter de välbesökta dagarna på Svenska Mässan.

LÄS MER: Amerikanska författare hoppar av Bokmässan

LÄS MER: Bokmässan skissar på alternativ lösning

LÄS MER: Norstedts hoppar av Bokmässan

Årets upplaga av Bokmässan blir inte av i fysisk form. I stället för att samla tiotusentals bokälskare, författare och förläggare på Svenska Mässan i september kommer årets version bestå av ett komprimerat, webbsänt program från studior i Göteborg, Stockholm, Malmö – och Sydafrika. Branschdagarna för skola och bibliotek blir till ”Bildningshubben” den 24 och 25 september, och de publika dagarna den 26 och 27 september kallas för en digital litteraturfestival. 300 programpunkter har skurits ner till 120, och av dessa blir många kortare än vanligt.

– De blir kortare och får ett högre tempo, vilket vi tror fungerar bättre i det digitala formatet. Det kommer att finnas en eller två programledare som får en mer drivande roll. Vissa punkter får ett talkshowformat med fokus på en författare i taget i stället för ett klassiskt scensamtal, säger Oskar Ekström, programansvarig på Bokmässan.

Allt kommer att sändas på Bokmässan Play, en webbplats som byggs just nu. Där kommer Bokmässan själva sända programpunkter i sex parallella kanaler, medan ytterligare kanaler upplåts till olika samarbetspartners som ABF, Göteborgs Litteraturhus och Rum för poesi.

Står utan biljettintäkter

Hela programmet kommer att vara gratis, till skillnad från tidigare år då exempelvis ett seminariekort till lördagen kostat 1100 kronor.

– Det kostar både pengar och engagemang, men vi har gjort bedömningen att vi kan ta den kostnaden. Vi ser det som en erfarenhet för framtiden. Vi har ju länge tittat på digitalisering och hur vi ska kunna nå nya målgrupper, så vissa av de investeringar vi gör nu kan vi dra nytta av även kommande år, säger Bokmässans chef Frida Edman.

– Vi har också nya samarbeten som möjliggör det här. Bokmässan är en viktig marknadsplats för bokförsäljning, så i år kommer vi att samarbeta med Akademibokhandeln och Bokus. Tanken är att vi ska kunna driva bokförsäljning till deras kanaler via vår plattform.

För många mindre förlag är mässan en viktig chans att synas för publiken. Kommer de kunna ta igen det på något sätt?

– Ja, vi kommer också att ha en marknadsplats på bokmässan.se där utställare kan lägga ut erbjudanden.

Både utställare som betalat sin monteravgift och besökare som köpt biljetter och seminariekort kan få pengarna tillbaka, men det går också att låta bokningen övergå till mässan som anordnas 2021.

Förlagsjätten backade ur

I mitten av april kritiserade flera förlag Bokmässan för att inte komma med klara besked om vad som skulle hända med årets mässa. Tiden började rinna ut för att bjuda in författare, planera monterprogram och boka resor, menade förlagen, samtidigt som de inte ville lägga ner för mycket arbete på något som sedan måste ställas in. Kort därefter meddelade Norstedts förlagsgrupp att man inte tänkte delta i en fysisk mässa.

Bokmässan presenterade då sina två planer. Antingen skulle mässan genomföras som vanligt, eller så skulle den ske i digital form. Först nu kommer alltså den slutgiltiga planen.

Hur har ni tänkt kring den här kritiken?

– När vi haft kontakt med förlagen har många uttryckt att de var frågande i början, men allt eftersom vi har haft en löpande dialog har vi fått mycket positiv respons, säger Frida Edman.

– Det finns också lite olika skäl till att vi inte kunnat gå ut med ett sådant här besked i medier, bland annat en del juridik som vi måste förhålla oss till. Vi måste titta på vilka avtal och samarbeten vi har och helt enkelt göra om dem. Det har varit viktigt för oss att gå rätt tillväga. Och med fyra månader kvar tycker vi att vi ligger i ganska god tid för att man ska kunna genomföra det här. Vi har ställt om från något vi gjort i årtionden till något helt nytt.

Har det här skadat er relation till förlagen?

– Jag tror snarare att det har stärkt relationen till många förlag. I stället för att ställa in helt gör vi en satsning i år. Just nu känner vi en otrolig samarbetsvilja och kraft i det, säger Oskar Ekström.

Årets internationella fokus ligger på Sydafrika, i samarbete med bland annat det sydafrikanska kulturdepartementet och National Library of South Africa. Två inspelningsplatser kommer därför att byggas upp i Johannesburg respektive Kapstaden. Sydafrika kommer dessutom att återkomma som temaland på mässan 2022.

Mässan har tidigare år haft en rad namnkunniga, internationella gäster, som Caitlin Moran, Jamaica Kincaid och Han Kang. I år blir det betydligt svårare, i och med de reserestriktioner som kan tänkas ligga kvar även i höst.

– Det kanske blir något internationellt gästspel, men det presenterar vi först i augusti i så fall. Annars bestämde vi ganska tidigt att det här blir en mässa med fokus på svensk litteratur i första hand, säger Oskar Ekström.

Risk för Zoom-trötta besökare

Under våren har såväl TV-program som scensamtal och konserter flyttat över till internet, med varierande framgång. När Bokmässan började flagga för en digital lösning i slutet av april möttes det av viss skepsis hos några av de deltagande förlagen.

Polaris Jonas Axelsson sa i en intervju med SVT:s Kulturnyheterna att han hoppades att man snarare skulle ställa in mässan än sända den digitalt: ”Jag tror att det kommer vara väldigt svårt att åstadkomma någonting som vi i slutändan vill kalla bokmässan, när det väl är dags. En digital bokmässa kommer inte sticka ut.”

Bokmässans strategi för att inte drunkna i mängden av livesändningar på nätet, eller skrämma bort Zoom-trötta besökare, blir att satsa på tekniken.

– Vi insåg tidigt att det krävs en hög produktionskvalitet, så alla inspelningar kommer att genomföras med minst tre kameror och en bildproducent. Publiken kommer att kunna interagera med deltagarna genom en chatt. Om rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten tillåter det kanske vi kan ha en liten studiopublik.

Bokmässor i världen 2020

Tidigare har bokmässorna i London, Leipzig och Bologna, som vanligtvis anordnas under våren, ställts in eller ställt om till en digital version. Sommarens bokfestival i Zürich har ställts in, medan Frankfurts stora mässa kommer att genomföras i någon form i oktober. Även barnboksfestivalen i Shanghai ser ut att genomföras som vanligt i november.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.