Beskedet: Bulletin går i konkurs

Nättidningen Bulletin går i konkurs, meddelade Stockholms tingsrätt under fredagen. Bakgrunden för konkursbegäran är en obetald skuld på en miljon kronor.
– Jag betalade miljonen några minuter efter att domen kom och nu håller Bulletin på att förbereda överklagan, säger grundare och delägare Tino Sanandaji till GP.

ANNONS
|

Den 31 januari begärdes Bulletin i konkurs av entreprenören Pia Ribbhammar, 73, vars lån till nättidningen om en miljon kronor inte hade återbetalats trots upprepade försök. ”Bolaget är på obestånd och ska därför försättas i konkurs” skriver affärsjuristen tillika Ribbhammars juridiska ombud Liselott Martynenko Agerlid i ansökan, som Expressen tagit del av.

Konkursansökan bestreds dock av Bulletins advokat den 14 februari. Förhandlingar hölls under måndagen vid Stockholms tingsrätt. Under fredagen kom beslutet: Konkursansökan beviljas.

Bulletins grundare och delägare Tino Sanandaji, 41, hävdar att Ribbhammar skänkt pengarna till tidningen men sedan ångrat sig, rapporterar Expressen.

ANNONS

I en kommentar till GP meddelar Sanandaji att skulden nu är betald, och att beslutet kommer att överklagas.

– Jag betalade miljonen några minuter efter att domen kom och nu håller Bulletin på att förbereda överklagan, säger Tino Sanandaji till GP, och fortsätter:

– Eftersom skulden som beslutet grundade sig på är betald har vi goda chanser att få igenom överklagan, men vi måste visa att vår ekonomi i övrigt är bra, att vi inte har andra lån som förfaller. Om vi vinner överklagan kommer dagens beslut inte att påverka vår verksamhet. En konkurs är inte synonymt med nedläggning, naturligtvis är det inte bra men troligen är det inte slutet för Bulletin.

Ivar Arpi var tidigare chefredaktör och ansvarige utgivare för Bulletin. Han slutade efter en turbulent tid och säger att han har lämnat nättidningen bakom sig efter. Han är förvånad över att Bulletin lyckats hålla i gång så länge som det har och säger att han nu önskar sina gamla kollegor allt gott.

– Det finns flera väldigt duktiga människor som varit kvar hela tiden men inte fått chansen att göra det de är bäst på.

– Fokus har legat på olika turer i ägarled och styrelse, snarare än vad skribenterna skrivit. Det är sorgligt.

ANNONS

Minus 30 miljoner kronor

Bulletin har länge haft en ansträngd ekonomi, vilket flera medier rapporterat om. I december erhöll tidningen ett presstöd på sammanlagt 8 305 000 kronor, vilket dels var retroaktivt för en del av 2021 och dels för 2022.

I en DN-intervju i september berättade Tino Sanandaji att Bulletin då hade 11 300 prenumeranter. Under hösten tappade Bulletin dock mer än hälften av dessa, enligt KantarSifos mätning för presstödet.

Tidningen hade i februari minst sex pågående ärenden hos Kronofogden, med sammanlagt krav om 650 000 kronor. Det beräknade resultatet för Bulletins första år uppgår till minus 30 miljoner kronor, rapporterar Expressen.

Bytt vd tre gånger sedan starten

Konflikterna på Bulletin har varit många, vilket GP tidigare rapporterat. Åsikterna mellan redaktionen och ägarna rörande vem som ska kontrollera det redaktionella innehållet har gått isär.

I mars 2021 avslöjade tidningen Journalisten den maktkamp som pågick. Redaktionsledningen krävde i ett protestbrev till styrelsen att vd:n skulle avgå och att hela bolagsstyrelsen skulle ombildas. I stället lämnade chefredaktören och ansvarige utgivaren Ivar Arpi tillsammans med fem andra profilerade skribenter Bulletin: Alice Teodorescu, politisk chefredaktör, Fredrik Ekelund/Marisol M, kulturchef, Susanna Birgersson, ledarskribent, Nina Lekander, kulturskribent och krönikör och Michael Economou, kulturredaktör.

I ett gemensamt öppet brev på sociala medier anklagade de tidningens majoritetsägare för att de ”inte respekterar grundlagens mening om vad ansvarigt utgivarskap innebär” samt att den redaktionella integriteten inte respekterats.

ANNONS

Strax därpå meddelade även Bulletins dåvarande vd Pontus Tholin sin avgång, och Robert Löfgren tog då över som vd, medan Pontus Tholin återgick till att vara ekonomiskt ansvarig. I september 2021 fick Bulletin ännu en ny vd, Jannik Svensson, som blir tidningens tredje vd sedan starten.

Konflikten på Bulletin: Det här har hänt

I slutet av december 2020 lanseras nättidningen Bulletin.

Tidningen grundades av trion Tino Sanandaji, Pontus Tholin och Thomas Gür med Paulina Neuding som chefredaktör. Tidningen beskriver sin ledarsida som ”liberalkonservativ”.

I januari 2021 avgår Paulina Neuding som chefredaktör. Enligt branschtidningen Journalisten är det för att hon fick ta en ”paus” på direkt uppmaning av Bulletins dåvarande vd Pontus Tholin efter ett bråk om att vd:n, utan chefredaktörens godkännande, publicerade en krönika som hon sedan avpublicerade.

I februari 2021 tar Ivar Arpi över som chefredaktör.

11 dagar senare avslöjar Dagens Nyheter att 20 artiklar på Bulletins sajt var i det närmaste identiska med pressmeddelanden och artiklar från andra medier – utan tydlig avsändare eller källhänvisning.

I slutet av februari skriver delägaren Tino Sanandaji ett öppet inlägg på Facebook där han bland annat menar att plagiaten har berott på en enskild journalist på Bulletin:”en oerfaren journalist med bristfälligt ledarskap” som ”plagierade tiotals artiklar, oavsiktligen men likväl oseriöst och pinsamt”.

9 mars publicerar Journalisten en artikel där det framgår att redaktionsledningen, med Ivar Arpi i spetsen, kräver att företagets vd avgår och bolagsstyrelsen ombildas.

Det publiceras även inspelningar från digitala redaktionsmöten där bland annat Tino Sanandaji och Ivar Arpi höjer rösterna och Alice Teodorescu Måwe säger till styrelseordförande Atta Tarki att ”sluta mutea mig som någon jävla diktator” när han stänger av hennes mikrofon.

18 mars meddelar medgrundaren Thomas Gür att han lämnar Bulletin och kallar det ”en av sina allvarligaste politiska missbedömningar” någonsin.

22 mars meddelar flera ur redaktionsledningen, bland annat Arpi och Teodorescu Måwe, att de lämnar Bulletin.

Samma dag meddelar även vd Pontus Tholin att han lämnar sin post för att återgå till att vara ekonomiskt ansvarig.

I september 2021 fick Bulletin ännu en ny vd – för tredje gången sedan starten. Det blir Jannik Svensson, 28.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS