Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Besökarna sviker museer<br>som tar entré

När de statliga museerna tar entréavgift sviker besökarna. Statistik över årets första kvartal visar kraftigt minskade siffror. Ett av de hårdast drabbade är Arkitekturmuseet som tappat 85 procent av sina besökare.
Under de tre första månaderna 2006 hade Arkitekturmuseet i Stockholm 106 645 besökare. Samma period i år besökte endast 16 461 museet, en minskning med 85 procent.
En av förklaringarna är att i februari förra året öppnades museets mest välbesökta utställning någonsin, den om formgivaren Bruno Mathsson. Men förklaringen räcker inte för att förklara hela det stora publiktapp som museet gjort i år.
- Helt klart har borttagandet av den fria entrén fått effekter som vi nu märker av. Men samtidigt tror jag att vi kommer att se en bättre bild i maj, när nästa utställning, en om japansk arkitektur och konst, öppnar. Under första kvartalet har vi visat en utställning om ombyggnaden av Stadsbiblioteket som samtidigt visas på fem andra ställen där man inte behöver betala avgift. Det är lite olyckligt, säger Ana Betancour, nytillträdd chef för utställningsverksamheten på Arkitekturmuseet.
Men Arkitekturmuseet är inte ensamt om minussiffror. Vid en rundringning till några av landets statliga museer är det tydligt att slopandet av fri entré-reformen har påverkat besöksantalet betydligt.
Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth säger att en nedgång var väntad men vill avvakta kulturrådets rapport.
- Det är ingen som har önskat att färre personer går på museer. Vi konstaterar bara att 100 miljoner räckte inte för att kompensera de här 19 museerna som inte får ta betalt. Vad man får göra är att jämföra med tiden före fri entré-reformen infördes. Ligger man kvar på den nivån? säger Adelsohn Liljeroth.
Kan du tänka dig att ompröva beslutet?
- Inte i det här läget.
Just nu håller museerna på att rapportera statistik för årets första kvartal till Statens kulturråd. Kulturrådet konstaterade nyligen att fri entré-reformen, som skrotades av den borgerliga regeringen från och med årsskiftet, ledde till fler besökare. Andelen besökare med låg utbildning och förstagångsbesökare ökade också i och med reformen.
Världskulturmuseet fick förra året ta emot betydligt färre besökare än under öppningsåret 2005 och minskningen fortsätter. Jämfört med förra årets första tre månader har besökarna minskat med 24 procent. De fyra museerna för världskultur - Etnografiska museet, Medelhavsmuseet, Världskulturmuseet och Östasiatiska museet - tycks ändå vara de som kommit bäst undan de negativa effekterna med tapp runt 20 procent.
- Vi hade räknat med en större minskning än den vi ser nu, men det är fortfarande lite tidigt att säga varför det ser ut som det gör, säger Peter Skogh, informationschef på Statens museer för världskultur.
Han menar att det säkert döljer sig olika förklaringar bakom siffrorna för varje museum. Det kinesiska nyåret kan till exempel ha kompenserat för en del av den väntade minskningen på Östasiatiska museet.
- Vad gäller Världskulturmuseet har programverksamheten kommit igång ordentligt och vi har haft mycket konferenser vilket höjer siffrorna. Sedan måste vi se hur besökare går in på utställningarna, men det kräver lite mer analys, säger Peter Skogh.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.