Bergmans filmsuccé på Dramaten

ANNONS
|

Reine Brynolfsson gör skurkrollen som biskop Vergerus när Ingmar Bergmans familjefresk "Fanny och Alexander" får premiär på Dramaten nästa år. Marie Göranzon, Livia Millhagen och Jan Malmsjö - filmens biskop - skänker stjärnglans åt rollistan.

"Fanny och Alexander" har kommit hem. Den 24 maj släpps biljetterna till Kungliga Dramatens scenversion av Ingmar Bergmans mest älskade film, med premiär den 11 februari 2012. Den har spelats både på Nationaltheatret i Oslo samt på Aarhus Teater i Danmark. I Århus regisserades den av teaterchefen Stefan Larsson, som även står för regin på Dramaten. Han utlovar en friare tolkning av manuset än de tidigare mer filmtrogna uppsättningarna.

ANNONS
-Man måste våga vara fräck mot förlagan, och kanske dubbelt så fräck här på Dramaten. Ingmar Bergman skulle inte tycka om att vi var för vördnadsfulla, säger han.
Göranzon gör farmor

Även skådespelarna måste förhålla sig till att gå i fotspåren på storheter som Jarl Kulle, Gunn Wållgren och Mona Malm.

-Det är alltid någon annan som har gjort rollen innan, jag har ju nyligen spelat Erland, säger den luttrade skådespelaren Jonas Karlsson som nu går från Erland Josephsons paradroll i "Scener ur ett äktenskap" till att ta sig an Jarl Kulles roll som Gustav Ekdahl.

Jan Malmsjö, den skräckinjagande biskopen i filmen, dyker upp i ett knippe småroller.

-Jag har tiggt och bett om att få göra biskopen, skämtar han men påminns av kollegan och hustrun Marie Göranzon om att det var "30 kilo sedan". Själv spelar Göranzon matriarken farmor Ekdahl.

Färskast i gänget är Christopher Wagelin, som gör rollen som Carl Ekdahl, mer känd som fjärtande farbror Carl.

Filmen: Ingmar Bergmans till stor del självbiografiska familjefresk "Fanny och Alexander" hade premiär 1982 och var på sin tid den mest påkostade svenska filmproduktionen. Den nominerades till sex priser på Oscargalan 1983 och vann fyra, bland annat för bästa utländska film.

Gunn Wållgren, Jarl Kulle, Mona Malm, Allan Edwall, Ewa Fröling, Börje Ahlstedt och Pernilla August fanns i rollistan.

Pjäsen: "Fanny och Alexander" har premiär på Dramaten den 11 februari 2011. Den regisseras av Stefan Larsson och i rollerna märks bland andra Marie Göranzon, Reine Brynolfsson, Livia Millhagen, Jonas Karlsson, Thomas Hanzon och Tanja Lorentzon.

Rollen som Isak Jacobi var från början var tänkt till Börje Ahlstedt, men görs efter Ahlstedts sorti från nationalscenen av Hans Klinga.

Dessutom: Nationalteatern i Oslos uppsättning var först med att sätta upp en scenversion av filmen. Uppsättningen är den största succén för en vuxenföreställning i teaterns historia.

ANNONS