Läsklubb för barn- och ungdomar.
Läsklubb för barn- och ungdomar.

Berättarglädje mot alla odds i Sydafrika

ANNONS
|

En nioårig flicka i Sydafrika som vill gå till sitt lokala bibliotek för att låna en bok, hur stor chans har hon att hitta en bok på sitt modersmål? Carol Bloch, chef för Alma-belönade Praesa lyssnar till frågan, men skakar på huvudet.

-Först och främst är det långt ifrån självklart att det finns ett bibliotek ens i närheten av där nioåringen bor. Bor hon i exempelvis Bloemfontein i Free State och går till biblioteket kan det finnas en liten samling böcker på sesotho. Men om hon har kommit igång att läsa en bok i veckan, då tar det mindre än tre månader innan alla böckerna är utlästa.

Nya problem

Praesa grundades av Neville Alexander, som under apartheid satt fängslad på Robben Island tillsammans med Nelson Mandela. Han dog 2012 men Carole Bloch hann arbeta tillsammans med honom i två decennier. Under tiden har organisationen vuxit, i dag når den fler barn än någonsin med sina bokklubbar, radioprogram och barnboksöversättningar. Men samtidigt har många av landets problem förvärrats på senare år.

ANNONS

-Sydafrika går igenom en mycket svår tid nu, vi har just haft otäcka främlingsfientliga attacker mot invandrare och arbetslösheten ligger på över 50 procent. De unga slutar skolan med en känsla av uppgivenhet och bitterhet. Men vi känner ändå hopp i vårt arbete. Vi visar att det går att vända utvecklingen, vi får barn att tänka själva, att välja vilken framtid de vill ha.

Berättartävling

Carole Bloch har kommit till Stockholm tillsammans med kollegorna Ntombizanele Mahobe och Malusi Ntoyapi. De har alla stött på Astrid Lindgrens böcker hemma i Sydafrika, men de imponeras kanske främst av hennes engagemang för barn och mänskliga rättigheter - något de inte kände till. In i det sista har de arbetat hårt med nästa kampanj, som drar igång så fort de kommer hem igen. "Story power - bring it home" är en nationell berättartävling som ska ge landets barn de historier de förtjänar, på deras egna språk.

-Vi vill att alla ska bli mästare på att berätta. Vårt arbete i Sydafrika är ganska hårt. Så det är fantastiskt bara att få komma hit och få inspiration, andrum och energi, säger Carole Bloch.

Nu saknar hon bara sin tidigare kompanjon, Neville Alexander.

-Hans tro på människans förmåga att lära sig av varandra och växa, som jag tror att han fick med sig från de tio år han satt fängslad på Robben Island, den har verkligen levt vidare i Praesas arbete, säger hon och fortsätter:

-Han var socialist och avböjde alla hedersutmärkelser och vägrade ta på sig slips. Men jag tror att han hade blivit glad över det här priset. Jag önskar så att han vore här nu, Sydafrika behöver verkligen den kraft han hade.

Måndag: De sista två representanterna landar i Stockholm, och efter en rad intervjuer ska de tillsammans besöka Astrid Lindgrens lägenhet i Vasastan.

Tisdag: Prisutdelning för det läsfrämjande projektet Barn och böcker, samt samtal med Alma-prisets juryledamot Mats Kempe på Kulturhuset.

Onsdag: Workshop med barn på Kulturhuset.

Torsdag: Skolbesök i Hjulsta för att ta del av projektet "Världens Alma".

Fredag: Besök på Astrid Lindgrens skola i Vimmerby och därefter invigning av utställningen "Hela världen brinner" på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby.

Måndag: Prisutdelning i Konserthuset i Stockholm.

PRAESA, Project for the Study of Alternative Education in South Africa

ANNONS