Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ben Loveless: Konstnären behöver ett galleri

Både konstnärer och beställare behöver gallerierna, skriver Galleriförbundets ordförande Ben Loveless, apropå GP:s rapportering om hur mycket av konstnärernas arvoden som går direkt till galleristerna.

Gallerierna är en utomordentligt viktig utställningsplats för samtida konst, och arbetar långsiktigt för att föra fram konstnärer på såväl hemmaplan som i internationella sammanhang. Galleriernas finansiering utgörs helt av kommission på försäljning och vi erhåller inte något stöd från offentligt håll. Vår omfattande utställningsverksamhet – som är gratis för alla besökare – innebär att medlemmarna i vårt förbund erbjuder upp emot 400 utställningar per år som besöks av hundratusentals personer runt om i Sverige. 

Läs även: Så mycket av konstnärerna arvoden går till galleristen.

Att offentliga inköpare kringgår gallerierna utgör ett växande problem och ett hot mot galleriernas ekonomi och därmed branschens fortlevnad.

Det är snarare regel än undantag att inköpare i offentlig sektor introduceras till ett konstnärskap i ett galleri. Ofta visas konst på gallerier som riktar sig just till offentliga miljöer, museer och institutioner snarare än till privatpersoner.

Många gallerier har ambitionen att presentera komplexa och ambitiösa utställningar samtidigt som försäljningen från själva utställningen kan blir marginell på kort sikt. Däremot öppnar det upp för nya möjligheter för konstnärer att ställa ut på museer och konsthallar samt att erhålla offentliga uppdrag.

Läs även: De vill diskutera galleristöd.

Gallerierna spelar en avgörande roll i konstbranschen, få konstnärer har nått framgång utan ett tätt samarbete med ett eller flera gallerier. 

Vi är samarbetspartners för konstnärerna i stora delar av deras verksamhet och följer dem genom deras karriär. Genom att kringgå galleristen äventyrar offentliga inköpare konstnärens relation med galleriet och bidrar till att försvaga galleriets roll som kulturentreprenör. Vi vill fortsätta vårt viktiga arbete, men då måste våra motparter – de offentliga inköparna – inse att det är till oss de ska vända sig i samband med inköp och uppdrag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.