Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Juristen och författaren Behrang Kianzad.

Behrang Kianzad: Fördomsfulla uttalanden om hedersförtryck

Juristen och författaren Behrang Kianzad skriver i en replik till krönikören Lars Åberg att kvinnoförtrycket finns överallt, inte bara i förorten.

Lars Åberg insinuerar att kvinnoförtrycket är större och annorlunda i förorten. Det är inte sant och det vet Lars Åberg om.

Det är närmast komiskt att hävda att det är något modigt eller unikt med att för femtioelfte gången i svensk press göra skäggiga män i förorten ansvariga för ett extraordinärt kvinnoförtryck. Elementär diskursanalys och en enkel sökning i valfritt mediearkiv pulvriserar detta påstående.

Läs också: Lars Åberg: Strukturerna har flyttat med till Sverige

Varje år slås cirka 20 svenska kvinnor ihjäl av en närstående man. På 20 år blir det 400 mord. Hur många av dessa mord kan egentligen sorteras under tankefiguren hedersmord? Fem? Tio? Ingen vet.

Få har ansträngt sig för att undersöka detta på ett seriöst sätt. Trots miljoner och åter miljoner av staten och kommuner till aktivistgrupper för att bekämpa hedersförtrycket.

Aftonbladets granskning om män som slår ihjäl sina kvinnor är ett lovvärt projekt. När en etnisk svensk man slår ihjäl sin fru eller ex-flickvän, då är det fråga om "svartsjukedrama", "familjetragedi", "alkoholism". När gärningsmannen har annat etniskt ursprung, ja, då är det "hederskultur" och "vi måste prata om det".

Som om Åberg & co har gjort något annat de senaste 20 åren, än upprepat samma trötta mantra om "kultur" och "struktur". Trots att inga sociologiska eller kriminologiska studier som håller för närmare granskning stödjer denna förklaringsmodell.

Debattörer häver ur sig nonsens som att vi har 100 000 tjejer som lever i hedersförtryck i Sverige. Vi har 300 000 medborgare med ursprung i något muslimskt land, inbegripet Lars Åbergs påstådda vänner från dessa länder, och ytterligare 100 000 med syrianskt ursprung (i många fall kristna).

Skulle siffran 100 000 stämma, så skulle närmast alla tjejer i åldern 14–30 i dessa grupper omfattas av hedersförtryck, vilket ju är fullständigt löjeväckande, faller på sin egen orimlighet och är, minst sagt, fördomsfullt.

Att siffran förs fram i tid och otid av företrädare för Kvinnors rätt, Varken hora eller kuvad och Glöm aldrig Pela och Fadime säger en del om dessa gruppers seriositet, eller snarare behov av existensberättigande.

Ack, lyckan att ägna sig åt tidsenlig intellektuell charlatanism, som bestämt sig för att antingen är vi för att rädda förortens tjejer eller så är vi "islamkramare", "kulturrelativister" och "vänstersinnade journalister", än låta sig bekommas av kritik från tjejer i förorten som StreetGäris eller socionomerna Manijeh Mehdiyars och Maimuna Abdullahis dito.

Att stödet till kvinnojourer har minskat drastiskt, att svenska tjejer kallas för horor av etniska svenska killar, att varannan svensk kvinna utsatts för våld eller sexuella trakasserier, att homofobin blomstrar på svenska landsbygden, tjejers situation hos Jehovas Vittnen, varifrån kommer dessa strukturer, Lars Åberg?

Kommentarsfälten till artiklar där modiga muslimska tjejer talar ut, där finns det vi egentligen bör prata om i det här landet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.