Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: Henrik Björnsson.

Barn utsatta för skadlig ljudnivå på konsert

Vid en konsert i Gothia Towers lokaler i höstas var ljudet så högt att barnen i publiken riskerade permanenta hörselskador. Nu hotas hotelljätten i Göteborg med ett löpande vite på 150 000 kronor.

De höga ljudnivåerna uppmättes vid en konsert med den libanesiska superstjärnan Najwa Karam i november förra året. Konserten hölls i en stor seminarielokal i Svenska Mässan, vars styrelse består av personer från näringslivet, kommunen och universitetet. Svenska Mässans dotterbolag Gothia Towers AB stod som uthyrare.
- Både uthyraren och arrangören ska se till att lagen följs, men det är alltid den som är ansvarig för verksamheten i lokalen som ansvarar för egenkontroll av ljudnivåerna, säger miljöinspektör Yusra Moshtat.

Hon och en kollega köpte biljetter och utförde en stickprovskontroll med dold mikrofon under konserten.
- Det var omkring 1 000 personer där och det fanns även ett antal barn under 13 år i publiken. Det var inte väldigt många barn, men det räcker med ett barn för att de lägre gränserna för ljudnivåer ska gälla, säger Moshtat.

Den tillåtna maxnivån när barn är med är 110 decibel och godkänd ekvivalent ljudnivå (ett sorts medelvärde) är 97 decibel. Båda dessa gränser överskreds med 1 decibel under konserten. Gothia Towers har yttrat sig i ärendet och har då sagt att man kände till att det fanns barn i publiken, att man ser allvarligt på det inträffade och att man har vidtagit åtgärder för att förhindra en upprepning.

Bland annat har man beslutat att inte tillåta barn under 13 år i lokalen vid den här typen av konserter och man kommer att informera personalen bättre om de gällande reglerna.
Men miljö- och klimatnämnden nöjer sig inte med det.

I ett beslut taget under torsdagen slår nämnden fast att åtgärdsförslagen är otillräckliga och att Gothia Towers måste betala ett vite på 150 000 kronor varje gång ljudnivåerna överskrider det tillåtna.
- Att informera personalen räcker inte. Det förvånar mig att en så stor verksamhet som Gothia Towers inte har bättre rutiner, säger Moshtat.

GP har varit i kontakt med Kristian Hansson, konsertsäkerhetschef på Svenska Mässan. Han känner till ärendet, men inte det nya beslutet, och vill sätta sig in i det innan han ger en kommentar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.