Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Arkivbild på cigarett.
Arkivbild. Bild: Martina Holmberg / TT

Barn brändes med cigarett i filmen – SVT fälls

I Goran Kapetanovic långfilm ”Krig” förekommer en scen där 11-årige Malte (Loke Hellberg) bränns med en cigarett. Det borde inte ha visats innan klockan 21.00 tycker Granskningsnämnden som fäller SVT.

När ”Krig” gick upp på biograf 2017 ansåg GP:s recensent Maria Domellöf-Wik att filmen var överpedagogisk. ”Tilltalet framstår också som onödigt barnsligt och förenklande, i en berättelse om något så komplicerat som terrorns mekanismer”, skrev hon i sin recension.

Men när Granskningsnämnden nu fäller SVT för att visat filmen före klockan 21.00 är det av andra skäl. Nämnden bedömer att filmen är för våldsam. I sitt beslut lyfter de flera scener, som när filmens huvudkaraktär Malte blir slagen eller hotad med en kniv.

Särskilt fokus lägger de på den scen där Malte står fastbunden med händerna över huvudet i en mörk lada. Han blir slagen i magen och bränns av en glödande cigarett. Nämnden skriver att scenen ”kunde verka skrämmande för barn och var olämplig att visa före kl. 21.00”.

LÄS MER: Recension – ”Krig”

SVT å sin sida har försvarat sändningstiden med att filmen hade 11-årsgräns när den visades på biograf. De påpekar också att den inte glorifierar våld utan är en antikrigsfilm. Att filmens budskap är att man löser konflikter genom samarbete.

Därtill påpekar de att det är en film sin inte utspelar sig i ett realistiskt Sverige utan innehåller tydliga fantasisekvenser och att våldet inte är särskilt explicit.

”De flesta av scenerna handlade om våld eller obehag som antyddes men som inte uttrycktes i bild”, skriver SVT i sitt svar.

Som en följd av fällningen ska SVT offentliggöra beslutet på ett lämpligt sätt.

Övriga fällda ärenden

Ett inslag i ”SVT Nyheter Stockholm” om vintercyklister

Ett inslag i SVT:s ”Sportnytt” med varumärkesexponering

TV4:s sändning av ”The Magnificent Seven”

Källa: TT

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.