Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Barn behöver kultur

Under en och samma dag sätter två konferenser barnkultur i centrum. I Vara söker man svar på frågan varför barnkultur är viktigt. I Göteborg berättas det om konstens betydelse i barnsjukvården.
I Vara konserthus i morgon försöker bland andra kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth att förklara varför det är viktigt att satsa på barn- och ungdomskultur, ett av regeringens tre prioriterade kulturområden.
I vårbudgeten hänvisade kulturministern till hösten då regeringen kommer med ett större paket om barn- och ungdomskultur. Hur mycket av tankarna i den omfattande barn- och ungdomskulturutredning som presenterades för ett år sedan, som kommer att avspeglas i paketet är ovisst. Man vet dock att regeringen intresserat sig för en kulturcheck för kultur i skolan enligt norsk modell.
I övrigt handlar dagen bland annat om film i skolan och om teaterarbete riktat mot unga. Världsmusikern Ale Möller, som under 2007 är konserthusets husartist, berättar om barns kulturella identitet. Konferensen arrangeras av Vara konserthus i samarbete med Västra Götalandsregionen och tidskriften Opsis Kalopsis.
Samma dag bjuder Sahlgrenska universitetssjukhuset och Projekt Buskul! (Bibliotek och kultur för barn och unga på SU) in till en dag om konsten i barn- och ungdomssjukvården. En av de medverkande är Göteborgskonstnären Malin Bogholt som i höstas arbetade med barn och unga på sjukhusets lekterapi, på regionhabiliteringen på Bräcke och på Slottis, Bup:s korttidsavdelning där hon arbetade med en grupp ungdomar under en längre tid.
- De var otroligt kloka och starka personer som gick in i sina uppgifter med allvar och stor koncentration. För dem var det inget främmande, de var redan igång med att reflektera kring sin värld, säger Malin Bogholt.
Under dagen medverkar även konstpedagogerna Maria Taube och Lena Malm på Moderna museet och bildterapeuten Pia Hane-Wejman som har arbetat med barn inom hospicevården.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.