Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Barken Viking tillbaka i Göteborg

På måndagseftermiddagen återvänder Barken Viking till Göteborg efter sin renoveringsresa till Falkenberg.
– Hemresan har varit helt problemfri, säger projektledaren Karin Lottkärr.

Under måndagseftermiddagen kom Barken Viking hem till Göteborg och la till vid Frihamnen. Där påbörjas det omfattande arbetet med att montera tillbaka de höga toppmasterna. Först därefter kommer fartyget att bogseras tillbaka till sin ordinarie kajplats vid Lilla Bommen, där renoveringsarbetet fortsätter ytterligare en tid. Först till sommaren beräknas arbetet vara klart.

– Ja då är vi förhoppningsvis helt färdiga, säger Karin Lottkärr, projektledare på Higab som äger Barken Viking.

LÄS MER: Efter 70 år i stan – Barken Viking har lämnat Göteborg

Drogs till Falkenberg – Göteborg saknar docka

Det var den 24 januari, mitt i natten, som Barken Viking påbörjade sin bogsering till ett varv i Falkenberg där det 115-åriga fartyget skulle servas och gås igenom. Orsaken till den långa resan är att Göteborg saknar en tillräckligt stor docka för att kunna serva fartyget.

LÄS MER: Målningen av Barken Viking pausas

Hur har arbetet gått?

– Det har gått rätt bra men ett sådant här projekt är ju rätt väderkänsligt och kylan har vållat vissa problem. Ett tag var det helt enkelt för kallt för de färger som användes för att måla fartyget, säger Karin Lottkärr och berättar att man då passade på att göra invändiga småjobb, slipa rost och måla plåtdetaljer på däck.

Inga överraskande problem som har dykt upp?

– Inga större grejer. Det är alltid lite olika saker som dyker upp när man gör en sådan här besiktning. Det är ju först när fartyget ligger på varv som man ser vad som behöver göras.

Låter som ett besök hos Bilprovningen?

– (skratt) Ja, lite så är det faktiskt. Det var till exempel mer rost i ballasttankarna än vad vi kanske hade räknat med. Så vi har satt in nya luftare och lite andra saker.

Kommer ni att hålla er renoveringsbudget på cirka 20 miljoner kronor?

– Det är lite för tidigt att säga, jobbet är ju inte klart ännu, men jag hoppas att vi kan hålla den hyfsat i alla fall.

LÄS MER: Nu börjar Barken Vikings resa mot Falkenberg

Enligt den första tidsplanen skulle fartyget ligga påmastat och klart vid Lilla Bommen redan i fredags. Men det schemat sprack allt mer i takt med att temperaturen sjönk allt lägre. Tidigast om två, kanske tre veckor kommer Barken Viking att åter ligga förtöjd på sin vanliga plats.

– Då ska vi färdigställa trädäcket som vi har arbetat med ett år. Men därefter kommer fartyget att vara som en pärla, försäkrar Karin Lottkärr.

LÄS MER: Barken Viking renoveras i Falkenberg – i stället för en kilometer bort

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.