Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Arkivbild från 2019 när Barbie fyllde 60 år. Bild: Johan Nilsson/TT
Arkivbild från 2019 när Barbie fyllde 60 år. Bild: Johan Nilsson/TT

Barbie gör video om rasism

Sedan flera år tillbaka finns den populära leksaken Barbie som en animerad videobloggare på Youtube. Nu har dockan bjudit in sin vän Nikki för att prata om rasism och privilegier.

Det kanske först behöver förklaras att Barbie, den klassiska dockan som skapades av Ruth Handler i slutet av 1950-talet, finns på Youtube.

Där går det att se en animerad version av leksaken som gör sådant som känns igen från andra videobloggare. Hon gör utmaningar, makeup-tips och frågeklipp. I skrivande stund har kanalen nära tio miljoner prenumeranter.

LÄS MER: Därför vill vi ha ett Instagram-ansikte

Nu har Barbie tagit ytterligare ett steg i sin Youtube-karriär. Förra veckan bjöd hon in vännen Nikki för ett samtal om rasism.

I videon ”Barbie and Nikki discuss racism” berättar exempelvis den animerade karaktären Nikki om hur hon blivit stoppad av vakter under en tävling där de skulle sälja klistermärken längs strandpromenaden. Barbie fortsätter med att påpeka att vita personer får fördelar och att det är viktigt att säga ifrån när man ser problem runt sig.

LÄS MER: Tone Schunnesson: ”Jag är besatt av pengar och saker”

LÄS MER: Därför framstår politikerna som troll på internet

Lisa McKnight, vice vd hos leksakstillverkaren Mattel, säger till Insider att videon är en del i företagets ambition att uppmärksamma samtidsfrågor. Hon hoppas att ett barnvänligt samtal om rasism mellan Nikki och Barbie ska kunna skapa produktiva dialoger i familjer.

– Vi gjorde ett åtagande till den svarta befolkningen att nyttja vår globala plattform, inklusive Barbie själv som en Youtube-videobloggare, för att tackla viktiga ämnen som rasism, säger hon till Insider.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.