Sanna Samuelsson: Bara granbarkborren kan glädjas åt det här valet

Klimatkonsekvenserna är redan här. En snackis under de senaste åren har varit granbarkborren, en skadeinsekt som angriper våra stressade svenska skogar. Ändå visar valresultatet att klimatet inte påverkar hur folk röstar på landsbygden, trots att problemen märks allra mest där.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Granbarkborren är en hungrig krabat som borrar sig innanför barken på granar. Vanligtvis är det döda träd som är skalbaggens habitat, där den länge levt en obemärkt tillvaro. Men under de senaste åren har problemen blivit allt fler när den börjat attackera levande träd. Det har talats om invasion och om de många miljoner kronor som förlorats i skogsbruket.

Granbarkborren är ingen invasiv art utan har funnits här hela tiden. Saken är den att våra skogar nu är så stressade att deras motståndskraft bryts ner. Torkan på somrarna och det industriella skogsbruket med monokulturer och massavverkning skapar en hel buffé för insekten.

ANNONS

I de värst angripna områdena är det stora grå fält, på bilder syns barrlösa spökskogar. Lösningen blir att fälla de angripna träden i förtid. Man måste ta ner dem, för annars blir granbarkborrarna ännu fler nästa år.

Problemet finns inte bara i Sverige, utan i övriga Europa och Amerika. Men skogsnäringen är som bekant stor här, där den värmekänsliga granen är fixstjärnan. Vi talar fortfarande om klimatets inverkan på vår livsmiljö som ett framtida problem. Detta är en illusion. Skogs- och lantbrukare behöver redan hantera de skador som klimatförändringarna skapar. Men de ser kanske inte ut som vi förväntar oss. De kan bestå av en liten, liten skalbagge med en stor aptit som löper amok i en natur ur balans.

I en artikel i Dagens Nyheter granskas den kommande regeringens klimatpolitik (15/9). Forskargruppen Researchers Desk gjorde en enkät inför valet: ”I undersökningen hamnar Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna på en bottenplacering. Deras klimatpolitik ’går bakåt’”.

Så märkligt det har varit att betrakta en valrörelse som inte, varken till höger eller vänster, tar upp det som händer framför våra ögon, katastrofen som börjat påverka oss alla redan nu.

Moderaterna valde att inte vara med i utfrågningen, men i artikeln tas även den biologiska mångfalden upp, som är en faktor vad gäller barkborren. Marie Kvarnström från Sveriges lantbruksuniversitet menar att M, KD och SD har en bristfällig politik gällande detta, eftersom de är ”emot nya skatter på farliga bekämpningsmedel, att de motsätter sig en skärpning av miljöambitioner för offentlig upphandling och att de ensidigt betonar produktion på bekostnad av miljöhänsyn inom skogsbruket.”, som det står i DN-artikeln.

ANNONS

Att vi måste agera nu för att hinna stoppa miljöförstöringen upprepas gång på gång. Man kan tycka att människor på landsbygden som på nära håll ser effekterna av den globala uppvärmningen, torkan och det brutala industriella skogsbruket, borde ta detta i beaktande när de röstar. Men det ser inte ut så, SD har ökat stort, enligt Sveriges radio.

Det påminner mig om när jag var på marknad i det lilla samhället Björkfors i Östergötland för något år sen, och plockade upp en valsedel från ett av småpartierna med landsbygdsfokus. Ett av ”vallöftena” löd: ”Ingen moské i Björkfors”. Som om det någonsin varit på tapeten.

Så märkligt det har varit att betrakta en valrörelse som inte, varken till höger eller vänster, tar upp det som händer framför våra ögon, katastrofen som börjat påverka oss alla redan nu. Den enda som kan glädjas åt det är granbarkborren.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Det sorgligaste är att ni inte bryr er

LÄS MER:På Grönland är klimathotet redan verklighet

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS