Bar La Lunes bästa vintips

För någon som är nybörjare på vin eller har för vana att beställa ”husets” kan en vinbar kännas som avskräckande plats, ett ointagligt fort. Men räds inte, här ger Oskar Ahlvin och Erik Jardemark på Bar La Lune sina bästa tips på hur du kan bemästra drycken – och vad du ska låta bli.

ANNONS
|

På Vasa Kyrkogata ligger sedan tre år tillbaka Göteborgs kanske mest älskvärda vinbar, Bar La Lune. Trots den ringa storleken gömmer sig här 150 olika flaskor vin från golv till tak och på lagret finns ytterligare ett par-tre tusen. Allt detta kan vara avskräckande för någon som inte har koll på druvor eller har utforskat sina preferenser, för något husvin serveras inte här.

– Men det finns ingen prestige i att man ska kunna något om vin som gäst här. Man får dricka vad man vill, det går bra att peka på en etikett man gillar eller bara komma hit och vara nyfiken. Ingen fråga är för dum. Vi vill ju bara att folk ska ha det så bra som möjligt, säger Oskar Ahlvin, som driver baren.

ANNONS

LÄS MER:Här är Göteborgs bästa vinbarer

På Bar La Lune kostar alla glas vin detsamma: 135 kronor glaset. Detta för att gästerna ska slippa stressa över vad vinet kostar, samtidigt som sommeliererna har större svängrum att jobba med.

– Eftersom allt kostar samma känner vi att vi har friheten att hälla vilket vin vi vill. Att vi landade på just 135 kronor beror på att det är vad jag tycker är rimligt att betala för ett glas vin, säger Oskar Ahlvin.

Nybörjare är roligast

En fördom som i alla fall jag har är att en vanlig gäst som söker sig till en vinbar har ganska bra koll på viner, men det visar sig vara fel. Att få en gäst som mest dricker boxvin hemma är dessutom kul.

– De som kommer hit och säger att de inte vet vad de tycker om är jätteroliga att servera, de är oftast de som blir gladast eller mest förvånade när de testar våra viner, säger Erik Jardemark, sommelier på Bar La Lune.

Fakta: Bar La Lune

Oskar Ahlvin har en bakgrund som kock, bland annat på Upper House och Bar Centro. Som 19-åring tog han ­examen som Sveriges yngsta utbildade sommelier ­genom tiderna.

År 2018 öppnade Ahlvin vinbaren Bar La Lune på Vasa Kyrkogata 1. Här jobbar också sommelier Erik Jardemark.

Han uppskattar att kanske 98 procent av vinerna som serveras här är naturliga, vilket gör att det blir viktigare att känna av vilka gästerna är. De något äldre gästerna som druckit mycket vin och ”vet hur ett rödvin ska smaka” är ofta lite mer skeptiska.

ANNONS

– Då väljer jag ett naturvin i mer klassisk stil. Den yngre publiken är mer mottaglig för fria viner, men det är klart att det har hänt att folk blir sura för att vinet inte smakar som de förväntar sig, säger Erik Jardemark.

Fyra beskrivande ord att lära sig

För den som vill lära sig mer om viner, druvor och områden har Oskar Ahlvin och Erik Jardemark egentligen bara ett tips: drick mer! Var nyfiken, utforska och anteckna.

LÄS MER:Den nya vinvågen är här för att stanna

– Druvor och områden får komma med tiden, först måste man försöka hitta fram till vad det är man gillar. Sen tycker jag att man ska ta ett område i taget och snöa in sig på, då blir lättare att förstå och bygga upp en ordentlig referensbank, säger Oskar Ahlvin.

De ofta ganska tjusiga namnen på druvorna och områdena där de växer kan också kännas lite avskräckande för någon som är nybörjare på vin. Detsamma gäller ord som tanniner, syra, sötma och struktur.

– Det är egentligen onödigt för någon som bara vill dricka ett gott glas och dessutom blir det ofta fel. Många tror att de vet vad begreppen betyder men så visar det sig att det är något annat de menar, säger Erik Jardemark.

Oskar och Erik tipsar om tre krogar i Göteborg:

skar och Erik tipsar om tre krogar i Göteborg:

– Tapasbaren vid Mariaplan, ”för grym mat, opretentiöst och bra vinlista”.

– Café Oizo i Kålltorp, ”för jättegod pizza och go känsla”.

– Trattoria la Strega, ”den perfekta middagen efter en flaska på La Lune”.

Så glöm de svåra orden. Enligt Oskar och Erik räcker det att kunna beskriva smaker i fyra kategorier.

ANNONS

– Friskt, fruktigt, lätt och fylligt. Har du dem och har listat ut vad du gillar, eller inte gillar, så kommer du långt, säger Oskar Ahlvin.

LÄS MER:Här är Göteborgs bästa uteserveringar

Blanda inte en dagens

Överlag finns det inte mycket regler att förhålla sig till i vinvärlden, men det finns en sak som sommeliererna tycker att man ska låta bli.

– Blanda inte en dagens. (Vitt vin och kolsyrat vatten reds. amn). Köp en bättre flaska vin i stället. Det finns till exempel Pet nat, det är låg alkoholhalt och dessutom gott, säger Oskar Ahlvin.

Ok ingen dagens. Men ärligt talat, blir ni sura om man kommer hit och beställer en öl?

– Nej, då hade vi inte haft öl. Vi hade inte det från början, men nu har vi till och med två olika pilsner! Men vi hatar ipa, det är äckligt och passar inte in i vår filosofi – det är lite för mycket smak. Vi vill ha mer elegans och fräschör, säger Oskar Ahlvin.

LÄS MER:Lisa C Marx har skapat parken ovanför Skanshof

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS