Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Pendlare tar bild på Banksys konstverk mittemot den franska ambassaden i London 2016. Bild: AP Photo/Alastair Grant

Banksys verk ställs ut i Borås

Nu är det klart att den världskända gatukonstnären Banksys verk kommer att ställas ut i Borås. För tillfället är utställningen The art of Banksy i Milano men nästa höst kommer den alltså till Borås.

Det var på ett något oortodoxt vis som det framkom att den uppmärksammade utställningen kommer till Sjuhäradsstaden. Enligt Borås Tidning var det i samband med att kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S) höll sitt budgetanförande i kommunfullmäktige som nyheten presenterades.

Helena Alcenius, vd för det kommunala turistbolaget Borås TME, kan bekräfta att det blir av.

– Ja, jag hörde att det hade sipprat ut där. Det är väldigt spännande detta, säger hon.

Vill göra avtryck

Hon förtydligar att det alltså inte är den mystiske konstnären själv som kommer utan enbart verken som kommer att ställas ut. Exakt var kan hon ännu inte berätta men säger att det blir 60-70 verk i centrala Borås, under en längre period till hösten 2019.

– Vi vill gärna göra intryck och avtryck. Det känns som att det här är väldigt aktuellt om man tittar på våra muralmålningar och våra offentliga konstverk. Sen är det förstås inte helt okomplicerat. Vi vet till exempel inte vem Banksy är och uttrycket är intressant utifrån den samhällskritik som finns i verken, säger Helena Alcenius.

På tal om samhällskritik. Hur är det att som kommunalt bolag ta in konst som är såpass politisk?

– Vi tror väl att Borås utveckling inte hade varit om vi inte hade vågat vara modiga. Se på Pinocchio till exempel. Där har det varit en stor diskussion. Men den är uppskattad, inte minst för att den gjorde så att vi har fått ett hundratal donerade skulpturer i vår stadskärna.

Strimlade sönder konstverk för 12 miljoner

Den hemlighetsfulle världsstjärnan Bansky har länge varit ett proffs på att fånga människors uppmärksamhet. I oktober kan graffitikonstnären dock ha överträffat sig själv. Verket Girl with balloon hade precis klubbats på auktionsfirman Sothebys i London för nästan 12 miljoner kronor när en papperstrimlare, inbyggd i tavelramen, började strimla tavlan.

LÄS MER: Banksy-tavla sönderstrimlad på auktion

Besökarna tappade hakan och enligt Sothebys ska även köparen ha blivit väldigt förvånad. I efterhand visade det sig dock att varit en ekonomisk sensation.

– Det är nu en del av konsthistorien i sitt strimlade skick och vi skulle uppskatta att Banksy har lagt till minst 50 procent till värdet, kanske till och med så mycket att konstverket kan bli värt två miljoner pund och mer, sade Joey Syer, på webbsajten Myartbroker,com som bland annat säljer Banksys verk, då till The Guardian.

Efter kuppen har dock vaksamheten höjts i auktionsvärlden. Bland annat uppgav auktionshuset Artcurial i Paris att de höjt säkerheten i samband med en Banksy-auktion.

Du känner dig inte orolig nu för att Banksy ska göra någon liknande kupp i Borås?

– Oj, det har jag inte tänkt på än. Men det är inte den typen av originalmålningar så det är jag inte, säger Helena Alcenius.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.