Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto av Banksys Coronakonst i en tunnelbanevagn i London innan det togs bort. Bild: AP/TT
Foto av Banksys Coronakonst i en tunnelbanevagn i London innan det togs bort. Bild: AP/TT

Banksymålning togs bort av städare

Den världskände graffitimålaren sprayade nysande möss i en tunnelbanevagn tillsammans med meddelanden om smittspridning. Konstverket fick inte vara kvar länge.

Tisdagen den 14 juli lade graffitikonstnären Banksy upp ett klipp på sitt Instagramkonto som visar tillkomsten av hans senaste målning. Den anonyme konstnären tog sig in i en tunnelbanevagn i London klädd som städare, utrustad med stenciler och sprayfärg.

Tunnelbanevagnens väggar täcktes med möss som nyste eller använde handsprit, och meddelanden om att bära ansiktsmask för att hindra spridningen av coronaviruset. Banksy målade även sitt namn på förardörrarna i vagnen. Han kallade verket ”If You Don't Mask, You Don't Get”.

Visste inte att det var Banksy

Transport for London, som ansvarar för Londons tunnelbana, uppskattade dock inte tilltaget, vilket även SVT rapporterat om. Bolaget berättade för BBC att målningarna togs bort i linje med deras ”strikta anti-graffiti-policy”. Istället ville de erbjuda Banksy att föra fram sitt budskap på en annan, mer passande plats.

Senare visade sig dock att städarna som tog bort konstverket inte visste att det var Banksymålningar. ”De behandlades som vilken annan graffiti som helst”, sa Transport for London till BBC. Andra verk av konstnären har sålts för runt 120 miljoner kronor.

Se Banksys Instagramvideo nedan:

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.