Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Banksy-utställningen vandaliserad

Natten inför öppningen av den omtalade Banksy-utställningen i Brunnsparken blev entrén vandaliserad. Någon hade sprutat stora bokstäver med vit färg på fasaden.

När Banksy-utställningen öppnade klockan 11.00 på lördagen var det fullt med vit färg sprutad över skyltfönster och väggar vid entrén till Galleri Fredstan. Även trottoaren och ett par fönster på andra våningen hade fått sig en dusch.

LÄS MER: Nyhetspodden 10 maj: Om den omdiskuterade Banksyutställningen i Göteborg

Mattias Zingmark, marknadschef på arrangerande Nordic Exhibitions bekräftar att det rör sig om vandalisering.

– När vi kom hit i morse uppdagades det att vi har fått skyltfönstret nedklottrat med vit målarfärg. Även juristfirman ovanför oss och biblioteket bredvid har fått färg på sina fönster, säger han.

Bildar ordet "BALE"

Färgen bildar bokstäverna B, A. Sedan tycks den eller de som målat fått bråttom. Det som möjligen skulle bli "BANKSY" ser mer ut som "BALE".

LÄS MER: Nu öppnar Banksy-utställningen i Göteborg

Så det är inte en del av marknadsföringen?

– Du är faktiskt inte den första som frågar, men nej, det är det inte. Vi jobbar med att ställa ut verk från Banksy, som vi definierar som världens coolaste konstnär. Vi har inte för avsikt att göra gerillaaktiviteter som gör ingrepp på staden. Det är viktigt för oss.

Kan det vara en kritik mot kommersialiseringen kring Banksy?

– Vi har inte ens tänkt tanken. Vi har polisanmält det och uppmuntrar det inte och tycker inte att det är roligt.

Det är ju ändå på något sätt en aktion i Banksys anda. Ni ska inte omfamna detta och låta målningen vara kvar?

– Nej. Vi är här för att producera en världsutställning för dem som inte har råd att ha sådan här konst hemma. Att uppmuntra till att bryta lagen vore dumt av oss.

"Aldrig sett så många fotografera fasaden"

– Men jag får erkänna att jag aldrig har sett så många fotografera fasaden förut.

Mattias Zingmark betonar att de jobbar med att inkludera och lyfta lokala graffitimålare i olika projekt under utställningen.

LÄS MER: Banksy kommenterar ständigt sin samtid

– Vi tittar på att göra olika typer av sessions med graffitimålare. Så sent som i går hade vi graffitimålare från mindre västsvenska orter som fick visa upp sin konst för curatorn och få lite coachning.

Uppmaning till skadegörelse på konstnärens hemsida

Den brittiske gatukonstnären Banksy har länge hållit sin identitet hemlig och har inte godkänt någon av de olika utställningar som pågår världen över med hans verk. Tvärtom listar han bland annat Göteborgsutställningen på sin hemsida och skriver att utställningarna är gjorda helt utan hans medverkan.

"Behandla dem därefter" skriver han, illustrerat med en bild där någon har sprejat "FAKE" på fasaden på en Banksy-utställning. Mattias Zingmark håller med om att det kan tolkas som en uppmaning till skadegörelse, men menar att det inte är säkert att Banksy är avsändaren.

– Jag tycker att uppmaningen är patetisk. Vi kommer att fortsätta visa världskonst för den stora massan oavsett uppmaningar från ickebekräftade sajter, säger han.

Fasaden kommer att saneras, men då trottoaren är trång och gatan hårt trafikerad får det vänta till efter stängning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.