Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De senaste numren av tidningen Bang, som alla utkom 2019. I år har inget nummer givits ut och hemsidan har heller inte uppdaterats på snart ett år. Bild: Måns Langhjelm

Bang kämpar för sin överlevnad med ny styrelse

Tidningen Bang har länge haft det tufft. Inget nummer har hittills utkommit i år och redaktionen är upplöst. Men med ny styrelse försöker man ta sig vidare.
– Vi hoppas kunna delge vår nästa riktning så snart som möjligt, säger Emilie Roslund, ordförande för den ideella föreningen Bang.

I år firar den feministiska kulturtidskriften Bang 30 år. Men läget för tidningen är fortsatt kritiskt. Inget nummer har kunnat ges ut under 2020 och det senaste inlägget på tidningens webbplats gjordes i november 2019.

Styrelsen meddelade då att utgivningen skjutits upp på obestämd tid. Därefter avvecklades även redaktionens lokal vid Hornstull i Stockholm.

– Vi vidtog åtgärder för att ha ett så bra ekonomiskt utgångsläge för 2020 som möjligt. Sedan förra hösten har vi tittat på massa olika möjligheter för att produkten Bang ska kunna leva och verka vidare, och vad våra förutsättningar är. I det läget är vi fortfarande, säger Emilie Roslund.

LÄS MER: Bangs ledning måste ta sig samman

LÄS MER: Maj Wechselmann berättar historien om Sveriges atombombsplaner

Kärv ekonomi

Bang har under en period tampats med en ansträngd ekonomisk situation trots att de tilldelades kulturskriftsstöd om 675 000 kronor från Kulturrådet 2020. Dessutom lämnade den tidigare chefredaktören Vian Tahir sin position i våras.

Enligt Emilie Roslund kämpar man för Bangs överlevnad.

– Alla vill tidningens bästa. Vi har fått en ny styrelse från det här året och de har fått lägga sin syn på saken, då får man nya perspektiv på hur vi kan göra, och det är där vi nu är i processen. Men jag hoppas att vi snart kommer fram till hur vi ska föra det här framåt. Framförallt vill vi kunna kommunicera vad som händer till våra prenumeranter som är allt för oss, säger hon.

LÄS MER: Svårt läge för tidskriften Bang

LÄS MER: Finns det en framtid för kulturtidskrifterna?

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.