Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Baltisk dansfestival på 3:e våningen hela hösten

I år blir det baltisk höst i Klippan. Dansscenen 3:e våningen har bjudit in flera kompanier från Estland, Lettland och Litauen.

Första delen 20-22 september gästar två föreställningar, Connext och Through Body. Fler dyker upp i oktober och november.

Lars Persson driver 3:e våningen tillsammans med Gun Lund och ser fram emot flera spännande dansföreställningar.

LÄS MER: I Ichos växer dansen inifrån

Varför sätta fokus på just de Baltiska staterna?

– I år firas hundraårsjubileet av självständighetsförklaringen. Vi har haft kontakt med dansare och koreografer från Baltikum sedan 1995 och följt utvecklingen av danskonsten. Det är viktigt att visa dansens roll i internationaliseringen.

Hur har ni valt ut det här programmet?

– De kompanier vi har valt ut har stor konstnärlig integritet. Kulturen har spelat en viktig roll i frigörelseprocesserna, de baltiska staterna har ju haft flera, senast från Sovjetunionen.

Vad utmärker samtida dans i dagens Baltikum?

– Tidigare fanns en stark tradition av klassisk balett men den moderna dansscenen vuxit explosionsartat på kort tid. Man kan se att det finns gemensamma kulturella rötter med Norden i förhållningssättet till naturen, samtidigt finns en annan tradition från Östeuropa, främst från Polen, med fysisk teater, ibland med väldigt drastiska kommentarer av det politiska skedet.

LÄS MER: Augot erövrar rummet på Atalante

Varför ska man se de här föreställningarna?

– Det är spännande, och viktigt att närma sig kultur som inte riktigt liknar den man är van vid. Dans är ju ett internationellt samtal.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.