Ann Catrine Fogelgren (L), ordförande kulturnämnden.
Ann Catrine Fogelgren (L), ordförande kulturnämnden. Bild: Robin Aron

Bakslaget efter sparpaketet: Kulturen saknar ytterligare miljoner

I december var politikerna i kulturnämnden tvungna att göra ett svårt val. Drygt tre miljoner skulle sparas och till slut föll valet på kulturskolan och Stadsbiblioteket. Men trots besparingen saknas nu ytterligare miljoner.

ANNONS
|

När 2019 års kulturbudget skulle antas kom förvaltningen med dystra besked. 20,3 miljoner skulle behöva sparas. Majoriteten kunde förvaltningen själva hämta in från personalrelaterade åtgärder, men det blev klart att vissa verksamheter skulle få mindre pengar.

Vilka skulle politikerna få välja.

I slutänden blev det kulturskolans utvecklingsstöd som kapades med 2,6 miljoner och Stadsbiblioteket som fick en halv miljon mindre till öppettider och programverksamhet.

Ur tjänsteutlåtandet. Kulturförvaltningens beräkning på insparat belopp och konsekvenser som politikerna fick ta ställning till i december. Totalt behövde de spara 3,1 miljoner kronor
Ur tjänsteutlåtandet. Kulturförvaltningens beräkning på insparat belopp och konsekvenser som politikerna fick ta ställning till i december. Totalt behövde de spara 3,1 miljoner kronor Bild: Kulturförvaltningen

Den dåvarande andre vice ordförande Kristina Tharing (M) förklarade att det inte var ett roligt beslut.

– Vi hade aldrig tagit bort det här utvecklingsstödet om vi inte behövt få budgeten i balans. Men det är att värdera och prioritera. Det fanns också andra punkter. Vi kunde ha tagit två miljoner från 300 kvadrat, men vi ser inte att det är det bästa beslutet, sade Kristina Tharing då.

ANNONS

Ytterligare miljoner saknas

Nu står det dock klart att kulturnämnden saknar ytterligare 2,5 miljoner kronor.

Som en del i att få budgeten i balans hemställde nämnden till kommunstyrelsen att få använda eget kapital. Men under onsdagen röstades förslaget ner.

För att få använda eget kapital behövs nämligen synnerliga skäl. Ann Catrine Fogelgren (L), kulturnämndens ordförande, förklarar att det var därför som Alliansen röstade för avslag.

Så vad händer nu? Hur ska ni hantera det här hålet?

– Först ska vi invänta den första uppföljningsrapporten som vi får presenterat på nästa nämndmöte. Sen får vi se vad överföringen av biblioteken från stadsdelarna ger.

Tror du att ni kommer att behöva göra ytterligare besparingar?

– Det är för tidigt att säga. Det finns en del faktorer som vi inte känner till just nu, säger Ann Catrine Fogelgren.

Men har du några indikationer på att det kommer att dyka upp pengar?

– Nej, dyka upp pengar tror jag inte men det är mycket, som sagt, som vi inte känner till. Det är klart att jag förstår att många kanske blir oroliga av det här, men jag är säker på att det blir bra.

Grith Fjeldmose, ande vice ordförande kulturnämnden.
Grith Fjeldmose, ande vice ordförande kulturnämnden. Bild: Nils Petter Nilsson

"Synd och tråkigt"

Grith Fjeldmose (V), andre vice ordförande i kulturnämnden, ser inte på frågan med samma lugn.

ANNONS

– Vi lade fram ett yrkande, där vi gav tydliga, synnerliga skäl till varför vi borde bevilja den här hemställan, eftersom det i tjänsteutlåtandet står att nämnden inte hade gjort det. Jag tycker att det är synd och tråkigt att det blev avslag, säger hon.

Grith Fjeldmose håller med Ann Catrine Fogelgren om att det de nu närmast behöver göra är att vänta.

– Nu måste förvaltningen gå igenom sin budget och vara hundra på att vi hamnar på noll. Då kan det bli så att de lägger ett förslag om besparingar. Jag hoppas förstås att de kan trolla med knäna, men vem kan det?

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS