Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: J C Vergara

"Backabranden gör fortfarande ont att tänka på"

Boken om Backabranden kändes nästan för svår att skriva. Ändå är Angelica Riquelme stolt över att hon och Aida Foresti slutförde arbetet. "Ingen ska få glömma dessa ungdomar" säger hon.

På måndag kommer de båda författarna, 20 år efter diskoteksbranden i Backa, till Biskopsgårdens bibliotek för en minnesstund.

– Vi tänker prata om våra upplevelser när vi skrev boken, läsa dikter som vi samlade in till den och spela musik för att minnas brandoffren, säger Angelica Riquelme som tagit initiativet till minneskvällen.

LÄS MER: "Någon trodde jag var död och släpade in mig i garaget bredvid"

– Vi hedrar bland annat Alvaro Reyes och Gustavo Galvez ur Hammerhill Click som båda omkom i branden. Alvaro ... Vilken hjälte! Han sprang in och ut i den brinnande lokalen och försökte rädda liv. Sista gången kom han aldrig ut själv. Vi spelar också låtar av Amanda Akyianus, från den cd jag fick av hennes mamma, sedan dottern gått bort.

Arbetade under press

Direkt efter brandkatastrofen startade Angelica Riquelme och Aida Foresti arbetet med att dokumentera skeendet.

– Aida kontaktade mig med idén att skriva en bok så att den här katastrofen aldrig skulle bli bortglömd, du vet ... Folk glömmer annars så lätt, säger Angelica Riquelme.

– Jag sa ja, vi kör på! Sedan arbetade vi hela hösten under stor press, intervjuade vänner, föräldrar och släktingar till ungdomar som mist livet. Vi besökte sjukhus och även olycksplatsen under sökandet efter överlevande.

Resultatet blev boken Göteborg i sorg, som gavs ut 1999, och som tar avstamp i det allra första larmet om brandkatastrofen.

– Det var en ung kille som ringde in och larmade, men ingen tog honom på allvar först. Det var ingen som trodde att det brann, minns Angelica Riquelme.

LÄS MER: De minns Backabranden som i går

Sonen stannade hemma

63 unga människor dog i branden natten till den 30 oktober 1998.

– De var från 17 olika nationaliteter. Jag är själv från Chile och fem chilenska ungdomar fanns bland dem som miste livet, säger Angelica Riquelme.

Hennes egen son var också på väg till discot den kvällen, men ändrade sig i sista stund.

– Han stannade hemma och såg på tv med sin storebror i stället, säger Angelica Riquelme och jag hör lättnaden i hennes röst även så här 20 år efteråt.

– Om det hade varit mitt barn som omkommit, så vet jag att inga ord i världen hade kunnat trösta mig. Jag känner djup samhörighet med föräldrarna.

LÄS MER: Branden blev början på ett missbruk: ”Förlorade tio år”

Angelica Riquelme och Aida Foresti blev hembjudna till olika familjer i sorg. För många var det viktigt att få visa upp de omkomnas tonårsrum.

– När jag kom hem bara grät jag. Det var ett oerhört ledsamt arbete, tyckte jag som mamma. Ibland kunde jag nästan inte fortsätta, men jag och Aida beslöt oss ändå för att slutföra det vi hade påbörjat. Vi ville inte att dessa berättelser skulle glömmas bort.

"Visade ingen ånger"

Författarna satt också med under rättegångarna som följde i den anlagda brandens spår.

– Jag upplevde att killarna som åtalades inte visade någon ånger, de var okänsliga. Alla förutom den lite yngre av dem, minns Angelica Riquelme.

– Jag undrar vad de här killarna gör idag? Jag funderar över deras liv, hur det blev för dem sedan. Och om de känner någon ånger idag.

LÄS MER: Backabranden - 20 år sedan tragedin

Framförallt minns hon annars den känsla av samhörighet som spreds över Göteborg dagen efter diskoteksbranden.

– Folk visade en sådan medkänsla. Någon bakade bullar och gick till ungdomarna vid olycksplatsen. Alla pratade, kramades. Jag har många gånger efteråt tänkt: måste något sådant här fruktansvärt hända för att vi ska kunna stödja och hjälpa varandra?

LÄS MER: Offren hedras 20 år efter Backabranden

Har er bok varit ett stöd för de anhöriga i deras sorgearbete?

– En del föräldrar har gått vidare i livet, kanske flyttat från lägenheten där de bodde då. Andra har aldrig kunnat glömma. Det gör mig ont att se att vissa anhöriga inte kunnat ta sig vidare, trots psykologhjälp. Samtidigt - vilken förälder kan rakt av gå vidare om ens barn dör? Det så oerhört smärtsamt, en sorg i hjärtat som aldrig går över.

Fakta;

Vad: Vi samlas för att minnas – en hyllning till offren i brandkatastrofen vid Backaplan för 20 år sedan

Datum: Måndag 29 oktober

Plats: Biskopsgårdens bibliotek

Tid: 18:00–19:30

Kostnad: Gratis

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.